Боєць із позивним «Француз». Спогади про львів'янина Дмитра Пащука

8084 0
Герой загинув внаслідок ударом дроном камікадзе у Херсоні.
Фото: Port

Фото: Port

13 березня, о 16:30, унаслідок удару дроном-камікадзе загинув військовослужбовець зі Львова Дмитро Пащук. Про це повідомила його наречена Гануся Дідула. 

Дмитро Пащук народився 6 листопада 1995 року у с. Хлівчани на Белзщині. Навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

«2012 рік, 1 вересня, перший дзвоник в університеті, ти під географічним факультетом підходиш до мене і запитуєш, чи я пластунка. Разом вчились, разом прогулювали пари, разом відпочивали», — написала у Facebook одногрупниця Дмитра Ярина Доманська.

Майбутній захисник навчався на заочній формі на кафедрі туризму географічного факультету. Дмитро був пластуном із куреня ім. Ярослава Горошка. Один із засновників куреня «Карпатські Орли» в Україні.

«Кожен, хто знав його хоч трошки, погодиться, що Гармаш — неймовірно світла людина. Людина, яка мала багато цікавих ідей, а також неабияку енергію, щоб втілювати їх в життя. І варто визнати  — йому це вдавалося. Тихо спи, без тривог, друже Гармаш», — написали на Facebооk-сторінці пластового куреня Карпатські орли.

Пройшов вишкіл старших стрільців крайового табору військового пластування «Легіон», вишкільний табір «Лісова школа» та інші. Про це написав Володимир Форостина.

«Пройшов, певно, всі можливі вишколи — вишкіл старших стрільців крайового табору військового пластування «Легіон», вишкільний табір «Лісова школа», і так далі. Куди йдуть люди після таких вишколів?Йдуть в Французький легіон, той самий. Після повномасштабного вторгнення — в 73-й морський центр спеціальних операцій ССО ЗСУ. Що за 73-й? Це ті, хто мінував акваторію Маріуполя і Одеси. Це ті, кого зараз підозрюють в підриві Nord Stream», — зазначив він.

Саме через участь у Французькому легіоні, побратими дали йому позивний «Француз».

«Я пам‘ятаю, як третього дня війни Курка сказав, шо з нами буде чувак з Французького Легіону. Тоді я уявив кремезного, лисого головоріза, а приїхав волохатий і усміхнений Ти. Твої пластунські друзяки називали тебе «Гармашом», але ми не могли собі дозволити тіпа з Легіону не назвати «Французом»)) Інколи я навіть пробував «Франсуа»,зазначив Ігор Шолтис.

Дмитро Пащук був засновником кафе «Порт». 

«Ми познайомилися в твоєму барі, в найкращому винному Львова і то було одне з найтепліших знайомств. Ти назвав мене «Руся». Дякую за все, що зробив, за міцні швидкі обійми, коли я тільки прийшла, а ти якраз йшов; за всі посмішки; за місце повне чудових людей на Валовій 19», — пише Тіна Коропецька.

Дмитро добровольцем пішов на війну в лютому 2022 року, коли росіяни розпочали повномасштабну війну. Він воював проти окупантів у лавах 73-го морського центру спеціальних операцій ССО ЗСУ. «Француз» був одним із захисників, які звільняли Херсон від окупантів.

«Він дуже жартома та іронічно з легкістю розповідав за події, які відбувалися на фронті, зокрема в Херсоні, який вони відвойовували, але з цією іронією, він добре знав і усвідомлював ціну цієї війни, ціну втрати…», — пише депутат Назар Островський.

Прощання із Дмитром відбудеться завтра, 14 березня. О 19:30 — парастас у церкві Михаїла у Львові. У середу, 15 березня, об 11:00 — чин похорону у церкві Різдва Пресвятої Богородиці у селі Хлівчани. Вечір пам’яті — 19:00, Республіка святого Саду (Львів, вул. Володимира Винниченка 20а).

«Мала за честь тебе знати, Дмитро Пащук. Неймовірно світлий і позитивний, сміливий, веселий, розумний…Таким назавжди залишишся в моїй пам‘яті,», — зазначила народна депутатка з Львівщини Галина Васильченко.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv започаткувало Книгу пам'яті загиблих Героїв російсько-української війни. Про небесний батальйон Львівщини читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!