Боротися зі смородом у Львові обіцяють європейськими методами

2632 0
У «Львівводоканалі» відбулася зустріч фахівців підприємства та посадовців міської ради з представниками Європейського екологічного центру KREVOX, обговорили шляхи утилізації осаду стічних вод. Осад, який постійно накопичується, є однією з причин неприємного запаху в місті. На зустрічі обговорювали європейський досвід впровадження екологічних проектів, технологічні можливості та конкретні реалізовані рішення у переробці мулу.
Фото: portfolio.co.ke

Фото: portfolio.co.ke

Проблема утилізації осаду є надзвичайно гострою для Львова. На території міських очисних споруд на вулиці Пластовій розташовані мулові поля, на яких за 60 років експлуатації накопичилося понад 2 млн. тонн мулу і щодня додається близько 3 тис. тонн. Осад зберігається на відкритій території площею понад 20 га й виділяє в атмосферу неприємні запахи, повідомили tvoemisto.tv в прес-службі Львівської міської ради.

Читайте також: 7 причин смороду у Львові

«ЄС вимагає від Польщі до 2020 року позбутися мулових полів. Відтак, ми активно залучаємо інвестиції та впроваджуємо високотехнологічні проекти по переробці мулу. Зокрема, на понад 200 об’єктах очисних споруд були застосовані технології механічної, хімічної, біологічної та термічної обробки мулу. Ми розглядаємо осад стічних вод як джерело відновлювальної енергії. В процесі спалювання з вугіллям на теплоелектростанціях або цементних заводах зневоднений мул не утворює вуглекислий газ, це є підставою для отримання так званого зеленого тарифу на енергію», – розповів заступник технічного директора ТОВ «Європейський Екологічний Центр KREVOX» Александер Сушиньскі.

Директор ЛМКП «Львівводоканал» Валентин Вольський водночас заявив, що Львів запозичуватиме європейський досвід у переробці мулу: «Перше завдання – це зупинити процес наповнення мулових полів. Друге – переробити вже накопичений мул. Нам необхідно залучити інвестиції у пропоновані технологічної схеми переробки осаду. Це дозволить перевести дуже енергоємний і «брудний» процес утворення мулу у розряд екологічно чистих і високо ефективних виробництв».

У результаті зустрічі напрацьовують концепцію реконструкції міських очисних споруд для їх приведення до європейських стандартів. ТОВ «Європейський Екологічний Центр KREVOX» розроблятиме для «Львівводоканалу» різні варіанти налагодження ефективної очистки стоків та утилізації осадів для впровадження відновних джерел енергії й вирішення проблем неприємного запаху.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!