Дерево «Захар Беркут» та інші рослини. Коли і де у Львові можна відвідати ботанічні сади

3916 0
У Львові є один з найстаріших ботанічних садів в Україні та Європі, який може відвідати кожен охочий.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Львові є кілька місць, де можна ознайомитися, дослідити і просто відпочити серед рослин. Одним із місць, куди може прийти відпочити кожен охочий і дізнатися більше про рослини в саду є Ботанічний сад Національного лісотехнічного університету України у Львові. Він розташований по вулиці Генерала Чупринки, 103,  поруч – Адміністративний корпус університету. 

Ботанічний сад НЛТУ створили ще на початку 1990-х років, зараз у ньому представлені здебільшого рослини з Європейського континенту, Азії та Північної Америки. Також у колекції трав'янистих рослин є представники із Африки, Південної і Центральної Америки, островів Тихого та Індійського океанів та Австралії.

Ботсад НЛТУ у Львові – єдиний в Україні, що має лісотехнічне спрямування. На території дендропарку розташована науково-дослідна, навчально-просвітницька та природоохоронна установа загальнодержавного значення. 

На території саду також є дендропарк, який розташовано на Вулецьких пагорбах обабіч тепер підземної річки Вульки. Переважна частина території розташована на лівому річковому березі.

Наприкінці ХІХ – початку ХХ століття територія теперішнього дендропарку належала приватним особам, але у 1945 році міська рада передала її під головний корпус НЛТУ. 

У колекції дендрофлори є такі види, як ялина колюча, тиса, вейгела квітуча, гібіск, тамарикс, рідкісний ліквідамбар смолоносний, ліщина деревоподібна, магнолія кобус та інші.  

Відвідати Ботанічний сад НЛТУ може кожен охочий. Вхід в сад безкоштовний, однак можна виділити символічні кошти на його утримання. За попередньою домовленістю можна записатися на екскурсію, де експерт зможе розказати про рослини більше, однак Ботанічним садом можна прогулятися й самостійно. 

Читайте також: Уперше дерево-велетень у Ботанічному саду Львова отримало ім’я

У Львові є ще ботанічний сад від Львівського національного університету імені Івана Франка, який розташований на двох ділянках у місті – вулиці Кирила і Мефодія, 4 (2 га) та вулиці Черемшини, 44 (16,5 га). Це один з найстаріших садів України та Східної Європи, який заснували ще у 1852 році. 

Серед рослин, які перважно квітнуть влітку, у саду є півники, білий ясинець, сонцецвіт, ковили, вероніки, павлонія пухнаста і жасмин. Пізніше, у липні, цвітуть лілійники, юкки, астильби, лаванда, перукове дерево тощо. Кінець літа тішить жовтогарячими квітками кореопсесів, сильфію, язичника, гібіскусів та інших рослин. 

Відвідати Ботанічний сад ЛНУ зараз можна за попереднім записом на екскурсію, яка коштує 550 грн за групу. В групі може бути до 10-12 людей. 

Нещодавно дереву велетня секвоядендрона в Ботанічному саду ЛНУ дали ім’я Захар Беркут. У природі рослина трапляється лише на невеликій території в національному парку «Секвоя», що в горах Сьєрра-Невада у Каліфорнії (США). А тому вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, як такий, що знаходиться під загрозою зникнення.

Читайте також: Львів’ян запрошують у Ботанічний сад на святкування ювілею Франкового університету

Додамо, що цього року університет Франка святкує своє 360-річчя, в честь чого запрошує всіх охочих на низку заходів, які проходитимуть в Ботанічному саду. Зокрема, у межах Leopolis Jazz Fest 25 червня проведуть благодійний вечір з метою згуртування випускників та друзів для підтримки розвитку студентів і молодих науковців. 

Софія Шавранська

Фото зі сторінок Ботанічних садів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!