На правах реклами

Брекети vs Пластинка: що потрібно для ідеальної усмішки

8642 0
Ортодонтичні пластинки чудово підходять для виправлення прикусу в маленьких дітей. Більше того, іноді без них просто не обійтися. Спробуємо відповісти на запитання: якими є особливості пластинок і брекет-систем, а також які є можливості переходу від однієї системи виправлення прикусу до іншої.

Конструкція брекетів і пластинок: в чому різниця

Обидва ортодонтичних апарати призначені для виправлення неправильного прикусу, однак відрізняються особливостями своєї конструкції. Пластинки виконуються зі спеціального типу пластмаси і включають у себе такі металеві елементи: гвинти, пружини, дуги і кламери. Оскільки існує велика кількість різновидів ортодонтичних пластинок, відповідний варіант для конкретного пацієнта може підібрати тільки лікар.

Брекет-системи – це найефективніший, на сьогоднішній день, тип ортодонтичної системи для усунення зубощелепних аномалій. Головним елементом такої системи є дуга, що завжди повертається в потрібну форму, незалежно від того, як змінювалося її положення під час руху щелепи. Під її тиском зуби з часом переміщуються в потрібне положення. Брекети кріпляться до зубів за допомогою спеціального клею, тому надійно тримаються на них протягом усього терміну носіння системи.

У яких випадках використовуються брекет-системи та пластинки?

Як і у випадку з будь-яким іншим типом лікування, до ортодонтичного втручання існують свої певні показання. Наприклад, брекети можуть використовуватися для виправлення дефектів у людей із постійним прикусом, тому вони підходять для підлітків і дорослих пацієнтів. У той же час, пластинки використовуються тільки для виправлення зубних дефектів у дітей, у яких спостерігається молочний або змішаний прикус. Іноді вони можуть допомогти і на початковому етапі формування постійного прикусу.

І хоча ортодонтичні пластинки лікарі рекомендують ставити тільки в дитячому віці, трапляються винятки, коли виправлення прикусу в дорослих також є можливим за допомогою пластинок. Порівнювати їх із брекетами є сенс лише в тих випадках, коли насправді можуть застосовуватися обидві системи.

Звертаємо Вашу увагу, що іноді носіння пластинок є підготовчим етапом перед установкою брекет-системи. Застосування такого методу є досить поширеним до того як сформується постійний прикус. Таким чином, лікарям вдається спростити лікування навіть за наявності складного дефекту. Попереднє ортодонтичне лікування за допомогою пластинок може тривати близько 6 місяців.

Переваги та недоліки ортодонтичних пластинок

Найсуттєвішою перевагою пластинок вважається той факт, що пацієнт може в будь-який час зняти їх самостійно, не звертаючись по допомогу до лікаря. Складнощів у догляді за ротовою порожниною під час носіння пластинок також не спостерігається, оскільки, щоб почистити зуби, достатньо буде просто зняти ортодонтичну конструкцію. Ще одним важливим аргументом на користь вибору пластинок є їхня вартість. Такий метод лікування обходиться значно дешевше, ніж виправлення дефектів прикусу за допомогою брекет-систем.

Не дивлячись на привабливі переваги лікування за допомогою пластинок, ці апарати мають і свої недоліки. Якщо пацієнт буде занадто часто знімати їх із зубів, то ефективність виправлення дефектів може значно знизитися, а то й зовсім не принести жодних результатів. Окрім того, процес адаптації до знімних конструкцій є досить тривалим, тому перший час пацієнт відчуває дискомфорт і йому буває важко говорити. Тривалість лікування за допомогою пластинок перевищує термін виправлення прикусу із застосуванням брекетів. Якщо знімна конструкція зламається, буде потрібно досить багато часу на лагодження або виготовлення нової.

Переваги та недоліки брекетів

Ви здивуєтеся, але той факт, що брекети належать до незнімних ортодонтичних конструкцій, ми вирішили віднести до їхніх позитивних якостей. Пояснюється це тим, що після установки брекетів на зуби пацієнта постійно чиниться вплив, який сприяє швидкому виправленню прикусу. На відміну від пластинок, брекети не впливають на дикцію і викликають незначний дискомфорт тільки в перші кілька днів після установки. За допомогою брекет-системи можна забезпечити рух зубів у різних напрямках, що відкриває більш широкі можливості для виправлення складних зубощелепних дефектів.

Недоліків у таких ортодонтичних конструкцій значно менше, ніж може здатися на перший погляд. До них належить, наприклад, ускладнення гігієни ротової порожнини. Для того, щоб на зубах і елементах брекет-системи не накопичувалися залишки їжі, Вам доведеться придбати додаткові засоби, призначені для пацієнтів, які проходять ортодонтичне лікування. Наступним недоліком незнімних конструкцій можна вважати їхній неестетичний зовнішній вигляд, однак після появи сучасних керамічних брекетів це вже не є настільки значущою проблемою.

Найбільш поширеною причиною, з якої пацієнти відмовляються виправляти прикус за допомогою брекет-системи, стала її висока вартість, проте економія на здоров’ї може обернутися розвитком серйозних захворювань ротової порожнини.

Детальнішу інформацію можна знайти на сайті проекту "Ортодонт і я" - http://ortodontiya.com/. Тут у  вас буде змога дізнатись багато корисної інформації у сфері ортодонтії. «Ортодонт і Я» – проект, який познайомить Вас з кваліфікованими лікарями-ортодонтами України. А головне, проект стане для Вас надійним партнером та другом від початку Вашого ортодонтичного лікування до його завершення.

Матеріал вийшов за підтримки проекту 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!