Будівництво дороги на Львівщині, яке обіцяв ще Кучма, планують відновити

2647 0
Будівництво першої платної дороги в Україні, яку хотіли збудувати ще на початку 2000-х років, обіцяють відновити. Державне агентство автомобільних доріг України спільно з міжнародним консультантом ТОВ «Ежіс Україна» завершує розробку конкурсної документації на визначення концесіонера для реалізації першої черги концесійного проекту з будівництва дороги Львів-Краковець.
Фото: zaxid.net

Фото: zaxid.net

Її запланована протяжність 84,4 кілометри. З цього об'єму до Євро-2012 змогли прокласти лише близько 4 кілометрів.

Як інформує прес-служба "Укравтодору", тепер відомство готує новий конкурс на визначення концесіонера для реалізації першої черги цього пілотного проекту.

Будівництво дороги в рамках державно-приватного партнерства (концесії) передбачає повернення інвестицій концесіонеру за рахунок збору плати за проїзд, а також плати за доступ і експлуатацію об’єктів дорожнього сервісу, придорожньої інфраструктури, розміщення реклами, логістичних центрів і сучасних ліній зв’язку вздовж дороги. У даному випадку запланований термін концесії становитиме 49 років, у тому числі етап будівництва – 4 роки та етап оперування – 45 років.

У конкурсних документах передбачено, що нову дорогу інвестор має збудувати повністю за свої кошти впродовж чотирьох років концесії.

Cхема: zbruc.eu

"Плата за проїзд концесійною автомобільною дорогою зараховуватиметься до спеціального фонду державного бюджету, а вже звідти вестиметься розрахунок з концесіонером – відшкодовуватимуться витрати на будівництво та оплачуватиметься належна експлуатаційна готовність автомобільної дороги", – пояснила начальник відділу міжнародного співробітництва та інвестицій "Укравтодору" Терезія Бабич.

Вона додала, що за умовами конкурсної документації до участі у конкурсі залучатимуться лише компанії або групи компаній, котрі мають значний досвід реалізації концесійних проектів, зокрема їх успішного фінансового закриття, а також значний досвід будівництва й експлуатації автомобільних доріг, що гарантуватиме якісне виконання робіт.

Днями конкурсну документацію буде представлено на розгляд конкурсної комісії, після чого її буде направлено на погодження в усі зацікавлені органи влади, а потім – на затвердження Кабінету Міністрів України. 

Нагадаємо, що плани щодо будівництва дороги Львів-Краковець обговорюються ще з початку 2000-х років. Відповідний указ підписав понад 16 років тому, 4 липня 1998 року, тодішній президент Леонід Кучма за ініціативою Львівської облдержадміністрації. Тоді Нацагентству України з питань розвитку та європейської інтеграції було доручено "сприяти залученню іноземних інвестицій для проектування та будівництва нової автомобільної дороги". Під будівництво дороги було закладено вже три капсули трьома різними очільниками Львівщини. Зокрема, передбачалося, що цю дорогу побудують до Євро-2012, однак проект реалізувати не вдалося. Тоді збудували лише 4 із 84-х кілометрів. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!