Будівництво каплиці у Шевченківському гаю припинять. Результати робочої групи

1335 0
У мерії врішили натомість привезти дзвіницю із Бойківщини.
Фото: Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького

Фото: Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького

На території Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ, яка розташована у Шевченківському гаю, припинять будівництво нової каплиці. Таке рішення ухвалила робоча група з вирішення конфліктної ситуації в Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, повідомив Андрій Москаленко.

Читайте також: Конфлікт навколо будівництва у Шевченківському гаю. У Львові створили робочу групу

«Розпочате без належних документів будівництво буде демонтовано. Це буде здійснено силами та коштом тих, хто його розпочав. Робоча група підтримала рішення науково-методичної ради Музею від від 09.10.2020. Згідно з цим рішенням - в музей плановано перевезти історичну дзвіницю з Бойківщини. Даний об’єкт буде доповненням сформованого історичного ансамблю музею», – озвучив рішення Андрій Москаленко.

Раніше у коментарі Тvoemisto.tv настоятель Свято-Іванівської Лаври о. Юстин Бойко розповів, що не розуміє суті конфлікту, адже про будівництво каплиці усім було відомо ще раніше. Крім того, історично склалося, що Свято-Іванівська лавра повинна розвиватися на цій території.

Читайте також: У Львові, щоб завершити реставрацію давнього храму у Шевченківському гаю, збирають гроші

«Річ у тім, що у 1946 р. радянський режим ліквідував офіційну греко-католицьку церкву. Відтак, націоналізував всі надбання і усе забрав. Монахи, монахині, священники пішли в підпілля. У 90-ті роки виникло питання – куди ми маємо повернутися, адже всі приміщення вже були зайняті. Уся нерухомість і земля в тому числі перейшли у підпорядкування Музею, хоча Свято-Іванівська лавра, яку у 1927 р. заснував Митрополит Шептицький, була однією з перших його обителей», – розповів отець.

За його словами, у 1993 р. тогочасна влада вже погодила та вирішила повернути все назад монахам, а Музею – побудувати інший корпус, проте рішення так і не зреалізували.

«Свято-Іванівська Лавра – це насамперед живі люди. Зараз ми маємо лише 4 келії розміром 1,5 на 2 метри. Якщо говорити про розвиток монастиря, то нам потрібні молоді монахи, які б служили людям, мали відповідну освіту. Ми не можемо це все зробити, бо не маємо де. Це означає, що монастир приречений на загибель. Ми ж хочемо розвиватися», – підсумував отець.

Читайте також: Коли у «Шевченківському гаю» добудують інформаційний центр

Нагадаємо, що на території Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ, що розташована у Шевченківському гаю, представники духовенства розпочали будівництво нової каплиці. Натомість у самому Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького стверджують, що на це потрібна дозвільна документація. Трудовий колектив музею пропонує перевезти сюди старовинну дзвіницю із села Тухля, що на Бойківщині.

 

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!