Будівництво першої платної дороги на Львівщині не розпочнуть цього року

2764 0
Проте вже відомо, що вартість проїзду становитиме 8 євроцентів за кілометр шляху.
Фото: lviv1256.com

Фото: lviv1256.com

Будівництво першої платної дороги Краковець – Львів – Броди – Рівне, імовірно, ще не розпочнеться цього року. Наразі є розроблені лише пропозиції щодо проєкту будівництва та експлуатації автобану. Попереду ж проведення тендеру, розроблення самого проєкту, викуп земельних ділянок, й тоді старт будівництва.

Як повідомив Tvoemisto.tv керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза, документ, що на сьогодні розроблений компанією «Автомагістраль-Південь», обгрунтовує доцільність залучення інвестицій та реалізації даної дороги. Але про початок будівельних поки не йдеться.

Читайте також: Мільярди «Великого будівництва», або Чому на Львівщині першу платну дорогу збудують не скоро

«Наразі розроблені техніко-економічні показники. Далі ми як замовник робіт по Львівській і Рівненській областях маємо розробити технічні завдання для проведення тендеру, тобто напрацювати усі концесійні умови для того, щоб можна було розробити ТЕО (техніко-економічне обгрунтування). Після того будуть проведені відповідні процедури та визначено компанію, яка буде займатися тими речами, які дозволять провести конкурс та укласти договір», – пояснює він.

Саме техніко-економічне обгрунтування визначає напрямок, параметри, конструкції, санітарно-екологічні показники, довжину цієї дороги й орієнтовну вартість. Після цього ТЕО проходитиме експертизу та на його основі можна буде укладати угоду з концесіонером, який вже розроблятиме проєкт будівництва. Після затвердження проєкту потрібно буде провести також викуп земельних ділянок та об’єктів, розташованих на них. За аналогічним прикладом Північної об’їзної це також буде тривалим процесом.

Попри це, в «Укравтодорі» вже розрахували вартість проїзду дорогою, яка ще не збудована. Один кілометр автобану коштуватиме 8 євроцентів.

Читайте також: Коли почнуть будувати Північну об'їзну Львова

Нагадаємо, ідея будівництва платних доріг в Україні виникла ще 2016 року. За попередньою інформацією, перша концесійна дорога пролягатиме у напрямку Львів – Краковець і сполучатиме Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Корчова-Краковець» зі Львовом. Траса оминатиме населені пункти Наконечне, Наконечне 2, Яворів, Івано-Франкове та Львів (Північний об’їзд) і будуватиметься відповідно до технічної категорії 1а (4 смуги руху).

Протяжність нової дороги мала становити 84,4 км. Дорогу збудують приблизно за 4-5 років. Термін концесії становитиме 49 років, а дорога інвестору має окупитися за рахунок інфраструктурних об’єктів, логістичних центрів уздовж траси та вартості проїзду. 

Окрім цього, Державне агентство автомобільних доріг України та турецька компанія ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» у 2021 році підписали Меморандум про підготовку пропозиції до державно-приватного партнерства у межах будівництва автомобільної дороги за маршрутом Стрий – Мукачево. 

Нагадаємо, Tvoemisto.tv проаналізувало реалізацію програми президента «Велике будівництво» на Львівщині та з’ясувало, чи справді варто говорити про гучні масштаби у реконструкції та будівництві доріг в Україні, зокрема у Львівській області.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!