Будь-які ініціативи щодо миру в Україні не повинні заморожувати конфлікт, – Кулеба

1696 0
Необхідно мати різні рішення відповідно до усіх можливих сценаріїв розвитку подій.
Фото: УП

Фото: УП

Сьогодні, 1 квітня, тривають чергові перемовини української та російської груп. Вони відбуваються в онлайн-форматі. До перемовин підключені робочі підгрупи. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, жодні ініціативи щодо досягнення миру не повинні перетворювати війну в заморожений конфлікт. Дипломат наголосив, що Росія повинна повернутися на позиції 23 лютого. Про це він сказав під час спілкування зі ЗМІ у Польщі, повідомляє Європейська правда.

Дмитро Кулеба наголосив, що це є єдиним застереженням щодо миротворчих ініціатив. Також глава МЗС відзначив, що необхідно мати різні рішення відповідно до усіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Читайте також: «Росія знищує Маріуполь, щоби Україна відмовилася від НАТО», – Остап Кривдик

«Безумовно, ініціативи від польського уряду (щодо потенціної миротворчої місії – ред.) корисні, тому що Польща є членом НАТО і може просувати їх всередині Альянсу. Але у нас є одне застереження до будь-якої ініціативи, які озвучуються тією чи іншою країною: ці ініціативи не повинні заморожувати конфлікт. З 24 лютого додаткові території України стали тимчасово окупованими. Наша принципова позиція полягає у тому, що Росія має вийти на позиції які вона займала станом на 23 лютого. Відповідно жодна ініціатива, яка буде фіксувати статус-кво, не відповідає українським інтересам», – каже Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 29 березня відбувся черговий раунд переговорів України та Росії, після яких російська делегація прийняла рішення «суттєво скоротити бойові дії в чернігівському та київському напрямках». Також у межах перемовин українська делегація запропонувала створити систему гарантій безпеки для України. Ключова вимога до договору – чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічні 5 статті НАТО. Серед гарантів бачать країни Ради безпеки ООН, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!