Будинок вчених у Львові вимагають повернути громаді

4310 0
Приміщення перебуває у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.
Фото: Будинок вчених

Фото: Будинок вчених

Львівська обласна прокуратура вимагає повернути приміщення Будинку вчених громаді. Усупереч чинному законодавству приміщення перебуває у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, хоча будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. 

«Галицька окружна прокуратура Львова вивчила законність перебування приміщення Будинку вчених у приватній власності. Проаналізувавши документацію, яку отримали на вимогу прокуратури, керівник окружної прокуратури подав позов до Господарського суду Львівської області про витребування з незаконного володіння приміщення Будинку вчених… Фактично, будівля Будинку вчених використовується для того, аби отримувати прибуток, що суперечить поняттю неприбуткової організації», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як у Будинку вчених пояснили інцидент із блогерською вечіркою у скорботний день

Окрім того, у прокуратурі встановили, що приміщення належало до обласної комунальної власності і правових підстав для того, аби районна адміністрація прийняла розпорядження про його передачу у приватну власність, не було. Тобто в такий спосіб рішення про передачу майна прийняли з порушенням вимог Цивільного кодексу, Закону України «Про власність», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». 

Прокуратура в суді обіцяє наполягати на поверненні громаді вказаного нерухоме майно у самому центрі Львова загальною площею понад 3200 кв. м.

«Така принципова позиція прокуратури унеможливить надалі факти проведення сумнівних масових заходів в історичній пам’ятці міста Львова, як-от молодіжна вечірка, яка відбулась в листопаді минулого року та набула широкого негативного резонансу у ЗМІ», – додають у прокуратурі.

Читайте також: Гурт Kalush відзняв кліп на «Стефанію» у львівському Будинку вчених

Нагадаємо, що навколо Будинку вчених минулого року виник скандал. У суботу, 27 листопада, блогер з Чернівців Олексій Заліско там відзначив свій день народження. Гучна вечірка відбулася у День пам’яті жертв Голодоморів, на неї зібралися блогери-мільйонники зі всієї України. Згодом у соцмережах користувачі обурювалися щодо такого святкування, яке влаштували в день, коли світ перебуває у скорботі за мільйонами жертв, яких знищив штучно створений голод.

Водночас у Будинку вчених у коментарі Tvoemisto.tv повідомили, що домовлялися із замовником про відзначення звичайного дня народження, а угода була підписана з івент-агенцією. Утім у Будинку вчених пообіцяли посилити критерії відбору для тих, кому віддати приміщення в оренду. 29 листопада міська комісія ТЕБ і НС вирішила закрити Будинок вчених через порушення карантинних вимог і після цього інциденту там заборонили проводити розважальні заходи у траурні та поминальні дні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!