Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

4387 0
Бустерна доза – це та, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується.
Фото: prozdorovia.in.ua

Фото: prozdorovia.in.ua

Бустерна доза: навіщо і чим відрізняється від додаткової

6 січня 2022 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ МОЗ України про введення бустерної дози щеплення від коронавірусу для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Напередодні такою дозою дозволили вакцинувати людей віком від 60 років, а ще до цього ревакцинальну дозу вакцини від коронавірусу схвалили для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу. 

За словами міністра, бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткову дозу ж вводять для того, аби убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту.

Читайте також: Чи може вакцинація від коронавірусу спричинити тромбоз. Дослідження

«Бустерна доза має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавіруса «Омікрон». Бажаний період введення – від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від коронавірусу»,пояснює він.

Якою вакциною щепитимуть?

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендують також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від Covid-19, теж зможуть отримати бустерну дозу – оптимальний період введення від 3 до 6 місяців після додаткової.

Так, в Україні змінили змішані схеми вакцинації від Covid-19. Зокрема, дозволили поєднувати вакцину CoronaVac з векторною AstraZeneca та мРНК-вакцинами Moderna або Pfizer. Після першої дози AstraZeneca можна застосовувати Moderna або Pfizer та навпаки.

Можливі три схеми використання різних вакцин:

  • 1-ша доза CoronaVac/Sinovac + 2-га AstraZeneca, Pfizer чи Moderna
  • 1-ша доза AstraZeneca + 2-га Pfizer чи Moderna
  • 1-ша доза Pfizer, Moderna + 2-га AstraZeneca

 

Інтервал між введеннями першої та другої доз препарату в кожній зі схем – 28 днів. Такі схеми вакцинації можна використовувати як для основного курсу щеплень, так для додаткової чи бустерної дози.

Що буде в сертифікаті?

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий Covid-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися «зеленим» сертифікатом про повну вакцинацію.

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо надіслати запит на порталі чи у застосунку «Дія» не раніше останніх днів січня, уже після самого щеплення. Порядок генерації сертифікату нічим не відрізнятиметься від того, як створюють Covid-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації. Єдиною відмінністю є термін дії нового документа – він буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення від коронавірусу. 

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Слід зауважити, що, крім сертифікату вакцинації, українці, які отримали бустер, зможуть отримати міжнародне свідоцтво про щеплення. Медичний документ видають за місцем щеплення чи у сімейного лікаря. У ньому мають бути перелічені усі дози вакцинації, відповідно до вимог.  Цей документ, як і Covid-сертифікат, буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення. 

Яка ситуація з вакцинованими бустерною та додатковою дозами на Львівщині?

Бустерну дозу на Львівщині почали робити наприкінці грудня. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv координатор з вакцинальної кампанії в Львівській області Олег Когут, ревакцинацію вже зробили 433 людини.

Щоб отримати бустерну дозу, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або відразу у центр чи пункт масової вакцинації від коронавірусу, де ви отримували перші дві дози. 

«Теоретично бустерну дозу мали б зробити набагато більше людей, але були вихідні та новорічно-різдвяні свята. Після свят мали б цифри зрости», – говорить він.

Водночас додаткову дозу вакцини від коронавірусу на Львівщині зробила 81 людина.

Де вимагатимуть бустерну дозу?

Наразі у карантинних зонах в Україні для того, аби відвідувати громадські місця, актуальними залишаються дві дози вакцини та зелений сертифікат вакцинації.

Читайте також: Які фактори підвищують ризик виникнення тромбозів і до чого тут вакцинація. Пояснення

Водночас країни ЄС уже починають впроваджувати нові правила в’їзду до країн через нові спалахи хвороби та, зокрема, стрімке поширення нового штаму – «Омікрону». Міністерство закордонних справ України створило інтерактивну мапу з інформацією про те, чи дозволяє відповідна країна в'їзд українців до себе та за яких умов. Вона постійно оновлюється.

Ольга Шведа

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!