Бути справжнім главою церкви

1820 0
На Форумі видавців представили книгу про патріарха Йосифа Сліпого «Будьмо собою».

Як розповів один із упорядників видання, директор Інститут історії церкви Олег Турій, до видання увійшов заповіт кардинала Сліпого, біографічний нарис про нього з багатьма світлинами. Передмову написав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Він наголосив, що ця книга не є об’ємною, але від того не стала менш важливою. Бо за допомогою викладених у ній матеріалів можна реалізувати гасло, винесене у заголовок – бути собою.

«Зараз багато хто для досягнення мети вдягає личину, змінює одяг. А Йосиф Сліпий був собою і це означало бути справжнім» -- наголосив він.

Читайте також: У Львові вшанують пам'ять Йосифа Сліпого. Розклад

Натомість віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович зазначив, що Сліпий розумів всю вагу та відповідальність свого становища у той час. Як підкреслив Маринович – тоді патріархами ставали для мучеництва і Сліпий уповні зазнав тих мук за 18 років ув’язнення в радянських тюрмах і таборах.

«Власне стояти на принципах і піти задля них на жертви й означало бути собою», -- підкреслив віце-ректор УКУ і закликав присутніх не мімікрувати, а бути собою, як це робив великий церковний діяч.

Журналіст Анатолій Бабинський зауважив, що теперішні заклики «бути собою» означають спонтанність та непередбачуваність поведінки і байдужість до того, як це може позначитися на інших людях.

Однак що стосується патріарха Сліпого, то, за словами журналіста, у нього ніколи не було спонтанності, а був внутрішній компас, який допомагав йому йти у вірному напрямку.

«Його життя було як лабіринт, а це означає постійне прийняття рішень. Він постійно намагався знайти себе автентичного» -- наголосив Анатолій Бабинський.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!