Битва титанів. За що боротимуться в парламенті «Голос» і «Європейська солідарність»

1981 0
У чому збігаються програми партій Святослава Вакарчука і Петра Порошенка, які найбільше підтримують на Львівщині, та з ким вони готові об’єднатися в парламенті.
фото: УНІАН

фото: УНІАН

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори» провело цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. Участь у дебатах брали як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, а також експерти проєкту. На останні дебати редакція вирішила запросити представників списків двох політичних сил, які, згідно з соціологічними дослідженнями, мають значну підтримку у Львові та області, — Олега Синютку від «Європейської солідарності» та Юлію Гвоздович від «Голосу». Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Спільності і відмінності

Юлія Гвоздович, яка є чинною депутаткою Львівської міської ради від Української Галицької партії, каже, що сама вона вирішила йти в політику після Революції Гідності і втечі Віктора Януковича, коли постало питання, хто має замінити владу в Україні — як на державних місцях, так і на місцевому рівні.

«Наша фракція в міській раді складається лише з чотирьох депутатів, але нам вдалося реалізувати чимало ініціатив завдяки тому, що ми були незалежними і не пов’язані ні з якими бізнес-колами Львова. І таких, як ми, є багато в Україні. І саме таких людей зібрала команда Святослава Вакарчука», — говорить вона.

За її словами, їм набридло, що в Україні не працює судова реформа, що НАЗК не штрафує реальних корупціонерів, що в країні надалі є монополії, зокрема у сфері комунальних послуг. І вона з колегами йде у Верховну Раду, аби це змінити і нарешті втілити ті зміни, які так звана «стара влада» обіцяла, але так і не зробила.

«Із «Європейською солідарністю» в нас спільне те, що ми проукраїнські і проєвропейські, підтримуємо вступ у ЄС і НАТО та запровадження відповідних стандартів. Найбільшою відмінністю партії «Голос» від інших політсил є те, що ми — ті люди, які працюють на другому плані, у громадській активності, в бізнес-проєктах, у місцевих громадах, незалежні від так званої старої влади», — каже Юлія Гвоздович.

У свою чергу Олег Синютка каже, що відмінністю «Європейської солідарності» від інших політсил із подібними цінностями є те, що партія вже має історію — як здобутки, так і помилки.

«Серед помилок — ті люди, які дискредитували колись БПП, і тому не перейшли далі у «Європейську солідарність», адже це не просто ребрендинг, а оновлення принципів зі збереженням курсу на євроатлантичну інтеграцію. У нашій команді є симбіоз досвідчених, знаних людей, наприклад, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, і молоді, наприклад, волонтерка Яна Зінкевич, співачка Софія Федина. «Європейська солідарність» — це сплав молодості, енергії і досвіду», — говорить він.

Олег Синютка називає виборцями «Європейської солідарності» тих людей, які чітко тримаються проукраїнської позиції, бачать майбутнє України в ЄС і НАТО і не сумніваються в тому, куди має рухатися наша країна.

«Вони асоціюють ті успіхи, які мала Україна за останні 5 років, із лідером партії Петром Порошенком — це і відродження армії, і закон про українську мову, і Томос та інше. За допомогою і зусиллями в тому числі «Європейської солідарності» ми створили міцний фундамент українського дому. І дуже важливо тепер на ньому розбудовувати нашу спільну хату. Ми йдемо в парламент, аби битися за все українське», — каже він.

Об’єднання заради спільного майбутнього

У вівторок, 16 липня, лідери обох партій — Святослав Вакарчук і Петро Порошенко — виступили у Львові практично в один і той самий час під час концертів. Юлія Гвоздович каже, очільник «Голосу» був у місті для того, аби ще раз розповісти програму партії та представити мажоритарників, а також спростувати неправдиву інформацію, яку поширюють про її колег.

«Це не був концерт — це було буквально кілька акустичних пісень під гітару», — каже вона.

За її словами, команда «Голосу» — це команда дії. Вона готова співпрацювати з іншими політичними силами, у тому числі з «Європейською солідарністю», якщо будуть спільні речі в програмах, які сприятимуть укріпленню України.

«У нас є прописані програмні моменти, і ми готові співпрацювати щодо більш глибоких і необхідних змін, а не поверхневих ін’єкцій, які не вплинуть на зміну системи влади в Україні. Але я не впевнена, що більшість людей, які зайдуть в парламент, матимуть політичну волю ці зміни втілювати», — говорить Юлія Гвоздович.

Про співпрацю з партією президента, додає вона, у «Голосі» немає однозначної позиції.

«Треба дивитися результати виборів. Але мене більше лякає перспектива створення коаліції і конституційної більшості «Слуги народу» з «Опозиційною платформою», — каже кандидатка.

Натомість Олег Синютка каже, що принципова позиція його партії — не боротися з патріотичними силами, які відстоюють проукраїнські позиції, оскільки «вони не є нашим ворогом».

«Для нас ворогами є «рускій мір» і ті люди, які відстоюють повернення України в імперське ярмо, а також популісти, які також будуть вести Україну в кабалу — фінансову, військову, економічну тощо. З такими силами ми не будемо об’єднуватися ніколи. Ми не будемо об’єднуватися в парламенті з «Опозиційною платформою» Медведчука, бо це явно реваншистська сила. На нашу думку, теперішня влада також демонструє кроки, які ведуть Україну ближче до Московської імперії, і для нас це неприпустимо. На відміну від «Голосу», який допускає коаліцію зі «Слугою народу», ми її не бачимо», — каже він.

Щодо виступу команди Петра Порошенка на концерті на підтримку закону про мову Олег Синютка зауважує, що багато представників їхньої команди, зокрема ведучий концерту Микола Княжицький, долучилися до прийняття цього закону.

«Мені приємно, що ці два виступи пройшли толерантно», — підсмовує він.

І знову закон про місцеве самоврядування

Експерт проєкту «Свідомі вибори», керівник Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський традиційно цікавиться у присутніх, як вони будуть змінювати закон про місцеве самоврядування. Олег Синютка каже, що Петро Порошенко за свого президенства вже доклався до того, щоб запрацювала децентралізація.

«Наприклад, бюджет розвитку Львова становив 120-130 млн грн, а зараз це більше 3 млрд грн. Цей фінансовий ресурс дає можливість місцевим громадам приймати рішення і реалізовувати їх», — говорить він.

Крім того, на думку Олега Синютки, після дискусій парламенті, профільному комітеті потрібно подумати про співвідношення повноважень міського голови, секретаря ради і депутатів, «щоб не було спокуси використовувати фінансовий ресурс неефективно».

Юлія Гвоздович, яка доклалася до написання нового Статуту Львова, каже, що має багато ідей щодо реформування місцевого самоврядування.

«Перш за все, потрібно посилити відповідальність, адже є багато норм, які просто не виконуються, наприклад, закон про доступ до публічної інформації, положення про оренду комунального майна. По-друге, покращити ефективність розпорядження комунальною власністю, земельними ресурсами. У нас досі не проведена інвентаризація земель. Наприклад, у Херсонській області обліковано тільки 17% земельних ділянок», — говорить вона.

Також, за її словами, дуже важливою є антикорупційна політика — не лише боротьба з наявною корупцією, а й недопущення нової.

Як боротися з олігархами?

Глядачів дебатів також цікавило, як «Європейська солідарність» і «Голос» планують боротися з олігархами.

«Так виглядає, що на багатьох членів майбутнього парламенту матиме вплив Ігор Коломойський, який каже, що на Сході України — громадянська війна. Дуже прикро, що ще один олігарх — Віктор Пінчук — каже, що треба провести вибори на окупованих територіях. Ми будемо відстоювати в парламенті українські інтереси, а не окремих осіб», — переконує Олег Синютка.

Юлія Гвоздович каже, що фізичний виїзд олігархів за кордон не вирішить проблеми, адже їхній вплив на основні сфери в Україні не зменшиться. Щоб з ними боротися, на її думку, потрібно створити умови, за яких олігархи позбудуться своїх монополій і, відповідно, не матимуть більше впливу на життя українців. Крім того, говорить вона, потрібно посилити повноваження Нацради з питань телебачення і радіомовлення, «щоб вони могли позбавляти ліцензії, наприклад, мовників, які порушують Конституцію».

Реалізовано в межах проекту за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!