Бюджет-2023. За що житиме Україна у наступному році

1839 0
Що уряд заклав у бюджет країни на наступний рік, які статті витрат урізали, звідки взяти трильйон на оборону і як планують наповнювати казну під час війни.
КОЛАЖ АНДРІЯ КАЛІСТРАТЕНКА/ЕП

КОЛАЖ АНДРІЯ КАЛІСТРАТЕНКА/ЕП

Початок осені в Україні традиційно асоціюється з активною роботою над державним бюджетом. «Економічна правда» проаналізувала презентований урядом проєкт бюджету на 2023 рік.

Звідки братимуть доходи бюджету 

Від платників податків та з інших джерел (прибутки держкомпаній та НБУ) уряд планує зібрати 1,279 трлн грн (у бюджеті-2022 – 1,395 трлн грн).

Загальні видатки бюджету становитимуть 2,514 трлн грн проти 2,206 трлн грн у плані на 2022 рік. Дефіцит бюджету буде майже таким, як доходи, – 1,279 трлн грн, різниця – близько пів мільярда гривень.

Відносно ВВП країни бюджетний дефіцит становитиме близько 20%. У довоєнні роки Україна намагалася не допускати, аби дефіцит перевищував 2,3% ВВП.

Граничний розмір держборгу сягне рекордних 6,406 трлн грн і навіть дещо перевищить ВВП країни – 100,1% ВВП.

Мінімальна зарплата становитиме 6 700 грн на місяць або 40,46 грн на год, прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2 684 грн на місяць.

Читайте також: У Зеленського очікують ухвалення нової податкової моделі найближчими місяцями

Скільки податків заплатять українці 

Читайте також: В Україні запускають податкову реформу

Скільки коштів перекажуть підприємства 

Звідки будуть брати решту грошей 

Зібраних податкових та неподаткових надходжень державі вистачить, щоб покрити близько половини видатків. Іншу половину перекриватимуть за допомогою запозичень, обсяг яких у 2023 році наблизиться до 1,7 трлн грн.

Наскільки зросте бюджет на оборону

Презентуючи бюджет на 2023 рік, Шмигаль і Марченко назвали його "бюджетом воюючої країни". Підтримка обороноздатності буде пріоритетом, а загальні видатки на оборону перевищать 1,1 трлн грн.

На цей сектор підуть майже всі зібрані державою податки та неподаткові доходи. На фінансування решти видатків Україна залучатиме кошти в партнерів.

Така ситуація спостерігається й зараз: усі зібрані податки уряд направляє на фінансування оборони, адже зовнішні партнери забороняють використовувати надані Україні кошти на потреби війни.

Видатки на Міноборони у 2023 році сягнуть небачених досі 850 млрд грн – удвічі більше, ніж у держбюджеті на 2022 рік до початку великої війни.

Більша частина цієї суми, 494,19 млрд грн, піде на забезпечення діяльності Збройних Сил, підготовку військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їх сімей.

Суттєво зростуть і видатки на купівлю, модернізацію та ремонт військової техніки – до 355,13 млрд грн. Менше пощастило Міністерству внутрішніх справ: видатки на нього уряд пропонує зменшити.

Читайте також: Така ситуація склалася вперше. Чому у Львові зависають проєкти Громбюджету

Як уряд пропонує змінити видатки на Міноборони

Більша частина цієї суми, 494,19 млрд грн, піде на забезпечення діяльності Збройних Сил, підготовку військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їх сімей.

Суттєво зростуть і видатки на купівлю, модернізацію та ремонт військової техніки – до 355,13 млрд грн. Менше пощастило Міністерству внутрішніх справ: видатки на нього уряд пропонує зменшити.

Як зміняться видатки на медицину та освіту

Освіта та охорона здоров’я завжди були сферами, на які уряд не наважувався відкрито зменшувати видатки. Війна цю ситуацію змінила.

У 2022 році витрати на освіту зменшилися на 21 млрд грн або на 12%, скоротяться вони і у 2023 році – до 142,2 млрд грн.

Скільки уряд планує виділити на медицину

 

Частково скорочення видатків можна пояснити тим, що у 2022 році держава виділила близько 4,7 млрд грн на компенсацію закладам освіти за те, що у їхніх спортзалах проживали тимчасові переселенці. Наступного року таких видатків не буде. 

Частково менші видатки відображатимуть міграційні процеси, зокрема й серед студентів.

Водночас, у 2023 році уряд передбачив 1 млрд грн на закупівлю шкільних автобусів та 1,5 млрд грн на облаштування безпечних умов навчання у школах. Ймовірно, тут йдеться про облаштування сховищ).

Скоротяться у наступному році й видатки на охорону здоров'я – з майже 200 млрд грн цьогоріч до 176 млрд грн у 2023 році.

Скільки уряд планує виділити на освіту

 

Уряд хоче зекономити шляхом зменшення видатків на 14,6 млрд грн на програму медичних гарантів. Інші медичні видатки скоротяться на 8,4 млрд грн.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Що це означає

Що буде із соціальними видатками

Соціальна підтримка населення – другий пріоритет бюджету. У 2023 році уряд планує змінити не лише обсяг видатків на цю сферу, а й порядок розподілу коштів.

У бюджеті також передбачені видатки на субсидії на житлово-комунальні послуги: 37,9 млрд грн проти 37,87 млрд грн у 2022 році.

У кошторисі з’явилися три великі програми: соціальний захист дітей та сім'ї (27,3 млрд грн), соціальний захист громадян, які потрапили в складні життєві обставини (66,64 млрд грн), та підтримка малозабезпечених сімей (72,9 млрд грн).

Як працюватимуть ці програми, кому та на які цілі будуть виділятися кошти, невідомо.

Витрати бюджету на пенсії у 2023 році будуть такими ж, як у 2022 році. Якщо уряд захоче індексувати пенсії, додаткові видатки на це, очевидно, будуть фінансуватися власними доходами Пенсійного фонду.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!