«Career Guide» – корпоративне наставництво заради майбутнього. Як це працює у Львові

2753 0
Великі компанії об’єднались, щоб забезпечити наставників дітям з сиротинців та дитбудинків.

Світова статистика свідчить, що 90% випускників інтернатів не готові до самостійного життя, 50% – схильні до правопорушень, 20% – стають безпритульними, 14% – схильні до самогубства, лише 1% вступає до вищих навчальних закладів, і тільки 10% повноцінно інтегруються у життя суспільства.

Ці діти потребують особливої уваги та участі наставників у процесах психологічного дорослішання та формування власних життєвих цінностей. І байдужість – це найбільший страх, який переслідує та блокує розвиток таких дітей. Байдужість у будь-яких проявах є небезпечною. Виправити ситуацію покликані програми корпоративного наставництва.

Як працює корпоративне наставництво у Львові

Програма «Career Guide» стартувала в кінці серпня 2018 і стала першою з низки заходів, організованих «Благодійним фондом «Діаконія» та компанією Avalon Inc. Зараз до програми вибору майбутньої професії залучено 8 дітей з дитячих будинків сімейного типу, що на вул. Пороховій та просп. Чорновола.

«Відвідавши різноманітні тренінги та переймаючи досвід міжнародних організацій, ми дійшли висновку, що найбільш ефективно зможемо працювати з старшокласниками та випускниками інтернатів. Першим кроком стала співорганізація форуму "Я - Професія", у якому взяли участь близько 100 дітей з дитячих будинків сімейного типу та спеціалізованих інтернатів Львівської області. Завдяки підтримці наших постійних партнерів, зараз втілюємо наступні кроки – програму корпоративного менторства "Career Guide" для підлітків з дитячих будинків сімейного типу, що на вулиці Пороховій та проспекті Чорновола", - говорить  Президент «Благодійного фонду «ДІАКОНІЯ» Марта Федорів.

 

Форум «Я - Професія» підтримала компанія Avalon Inc. Зокрема, головний дизайнер компанії Avalon Inc. Сергій Міль сконцентрував увагу на тих знаннях та предметах, котрим необхідно приділити увагу ще у школі для того, щоб стати у майбутньому проектантом чи архітектором.

Мотивацією для «Career Guide» в Avalon Inc. називають необхідність створення комфортного та сприятливого міського середовище для усіх мешканців Львова. Як і бажання сприяти в подальшому вихованцям дитячих будинків сімейного типу, що розташовані в двох новобудовах компанії – AVALON та Avalon Garden.

«Якщо описати одним словом, то – класно! Крутий і цікавий день. Сумно, коли він завершувався, оскільки я ще мріяв побувати на заводі Fujukura та в офісі IT-компанії. Дуже мене вразила екскурсія новобудовою AVALON і я б хотів ще більше дізнатися про те, як розробляються та будуються такі великі житлові квартали. Сподіваюся, що у мене у цьому році буде така можливість. Навіть загадав собі таке новорічне бажання», - ділиться враженнями вихованець дитячого будинку сімейного типу 15-річний Олександр.

 «Нам надзвичайно приємно було отримати фідбек від таких юних та дуже цілеспрямованих дітей. Для нас цінною є участь у покращенні умов життя дітей не лише із повноцінних сімей, але також і тих, які обділені батьківською опікою. Ми цінуємо, що провідні компанії активно долучилися до партнерства і підтримали ініціативу корпоративного менторства «Career Guide». На 2019 рік у нас багато амбітних планів та завдань, однак у команді з партнерами, які поділяють важливість такої роботи, - успіх гарантований», - говорить керівник відділу маркетингу компанії Avalon Inc. Юлія Лебедєва

Долучилася до програми корпоративного наставництва і Львівська міська рада.

«Львівська міська рада - орган місцевого самоврядування, який відкриває свої двері для молодих амбітних людей. Ми цінуємо креативних та енергійних, тих, хто мають ідеї і прагнуть їх втілити. Результат нашої роботи ми виміряємо досягненнями -  зокрема, Львів став молодіжною столицею України у 2018 році.Часто молоді люди стикаються з відмовою у працевлаштуванні через відсутність досвіду. Програма стажування «Перший кар’єрний крок» дає можливість здобути необхідний досвід з гнучким графіком та можливістю подальшого працевлаштування», - говорять куратори програми стажування у ЛМР «Перший кар’єрний крок» Евелія Більська та Елеонора Майсурадзе.

Для чого працює програма корпоративного наставництва 

Завдання програми корпоративного менторства «Career Guide» – розпізнати таланти, знання та вміння дітей, залучити їх у реальні робочі моменти в офісах компаній, сприяти у проходженні стажувань та допомогти з вибором майбутнього фаху.

«Наша сім'я мала змогу відвідати нові для нас місця та  познайомитися з надзвичайно цікавими людьми, котрі розповідали нам про себе та компанії, у яких вони працюють. Смачні солодощі та вимоги до кандидатів на вакансії NBS Lviv, тонкощі банківської справи та креативний PR в Кредобанк, мала та велика сесійні зали ЛМР, собачка породи мопс на ім’я Гриць як символ компанії Tickets.UA, смачний обід в Pizza Celentano та екскурсія новобудовою AVALON – все це за один неймовірний день», - говорить 16-річна Вікторія, вихованка дитячого будинку сімейного типу на просп. Чорновола.

Програма корпоративного наставництва «Career Guide» є ініціативою, за допомогою якої самі діти й дорослі жителі можуть змінювати місто на краще. Основні цілі програми - сприяння досягненню комфорту та вищої якості життя усіх громадян та процес постійного розвитку міста та бізнесу, вдосконалення послуг, що надаються дітям.

Завдяки цьому програма сприяє акумуляції зусиль спільноти, що дає можливість комплексно вирішувати гострі соціальні питання. 

Партнери програми корпоративного наставництва «Career Guide» – це не звання, що видається за досягнуті успіхи. Навпаки, участь в ініціативі показує, що влада й жителі постійно піклуються про дітей і не хочуть зупинятися на досягнутому. Приєднуючись до ініціативи, бізнес, органи місцевого самоврядування, жителі визнають, що благополуччя та інтереси дітей є головними пріоритетами при прийнятті будь-яких рішень громадою міста.

Перспективи програми «Career Guide» - хто долучився та які можливості доступні учасникам

На сьогодні Програма «Career Guide» об’єднала фахівців провідних компаній Львова, котрі готові брати участь у менторстві та консультуванні щодо майбутніх кар’єрних преференцій у Nestlé Business Services Lviv, KredoBank, Львівській міській раді, Tickets.UA, Avalon Inc. та навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

За словами помічника ректора ЛНУ імені Івана Франка Олі Осередчук, програма корпоративного наставництва має світлу мету – допомогти дітям знайти себе у майбутній професії. А оскільки Університет – це місце не лише науки та освіти, а й виховання, тому однією із важливих його місій є формування молодої людини.

«Аналізуючи мотивацію майбутніх абітурієтів при виборі напряму навчання, бачимо тенденцію, що практично половина з них обрала фах під впливом батьків. Знаючи такі статистичні дані, розумієш, що особливо важливо допомогти дітям, які позбавлені батьківського піклування.  На таких зустрічах ти себе часом відчуваєш розвінчувачем міфів, але в доброму сенсі: коли чуєш від дитини, що вступити на ту чи іншу професію їй не під силу, бо щось там… А в тебе є простий аргумент – більше віри у себе та наполегливості у навчанні, і все вийде. І коли у відповідь на тебе дивляться натхненні дитячі очі - це чудовий результат!» - говорить Оля Осередчук.

Підтримує таку ініціативу і «Кредобанк», який має спеціальні програми для молоді, що не мають досвіду роботи. Зокрема, вже третій рік в банку діє програма «Absolvent» - 9-місячне оплачуване працевлаштування для студентів, за час якого учасники можуть випробувати себе у ролі працівника трьох різних департаментів головного офісу.

«Останнім часом більше половини учасників програми достроково припиняють участь у ній, оскільки переходять на постійну роботу в банку. Потрапити в «Кредобанк» без досвіду роботи можна і без програми «Absolvent» - за останні два роки банк став першим робочим місцем для 15% всіх прийнятих на роботу працівників. Моя порада - перш за все не бійтеся пробувати себе у різних сферах, якщо є така можливість. Радьтеся з батьками та старшими людьми, проходьте профорієнтаційні тестування, але прислухайтеся до себе – бо найкращою буде та робота, яка Вам подобається», - говорить  керівник прес-служби ПАТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський.

«Перспектив завжди багато, все залежить від самої людини, наскільки вона готова вчитись та відкривати нові можливості для себе. Світ бізнесу швидко розвивається, не можна відставати, інакше ризикуєш залишитись за бортом. Головне - власне бажання займатись тою чи іншою справою. Зараз існує безліч онлайн та офлайн платформ для знайомства з різними професіями та навчальними напрямами. Впевнена, що кожен зможе знайти для себе справу всього життя», – говорить Education Manager компанії Tickets.UA Марія Добровольська.

 

Організатори та партнери проекту «Career Guide»

Благодійний фонд «Діаконія», івестиційно-девелоперська компанія Avalon Inc., Львівська міська рада, Львівський національний університет імені Івана Франка, компанії Tickets.UA, Nestlé Business Services Lviv, ПАТ «Кредобанк» та Pizza Celentano.

фото надані організаторами

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!