Час «Че» або Які настрої у Чернівцях перед другим туром виборів міського голови

1804 0
Обидва кандидати представляють не загальноукраїнські партії, а місцеві політичні сили.

У більшості регіонів України перипетії, пов’язані з місцевими виборами-2020, уже минули, але тільки не у Чернівцях. Місто, мабуть, аж до Нового року відчуватиме шлейф запеклої боротьби за серця/уми/голоси виборців. Адже Чернівці – це єдиний обласний центр, де другий тур виборів міського голови пройде в останню неділю листопада.

Tvoemisto.tv дізнавалося, як проходила кампанія, хто саме кандидує та які політичні сили визначатимуть майбутнє цього міста.

Що було у першому турі

У першому турі за посаду мера Чернівців у запеклій боротьбі змагалися 14 кандидатів, в результаті до другого – потрапили представник партії свого імені «Команда Михайлішина» Віталій Михайлішин (21,31% голосів виборців) та кандидат від «Єдиної альтернативи» Роман Клічук – 27,23%. 

Далі розташувалися кандидати наступним чином: попередній міський голова Олексій Каспрук (партія «Пропозиція»), чиї повноваження раніше достроково припинила міська рада з ініціативи секретаря Василя Продана, який наразі виконує обов’язки мера. А також «слуга народу» Віталій Другановський, результат якого був не співвимірним до коштів, які були витрачені на передвиборчу агітацію.

Хто є хто

Обидва кандидати представляють не загальноукраїнські партії, а місцеві політичні сили. Окрім того, претенденти на крісло голови мають за плечима неабиякий досвід у місцевій політиці (хоч не обидва прямо про це кажуть). Певно, що на цьому спільні риси між ними вичерпались. 

Політична кар’єра Віталія Михайлішина розпочалась у 2010 році, коли він був обраний депутатом до Чернівецької міської ради від «Партії регіонів». У ході трагічних подій Євромайдану та Революції Гідності він запам’ятався публічними заявами на підтримку правлячої партії та президента-втікача Януковича. 

У 2011 році міська рада відправила тодішнього міського голосу Миколу Федорука у відставку (керував містом 17 років), а секретар міськради Михайлішин виконував обов’язки очільника Чернівців до 2014. (Нагадаємо, пізніше за цією ж схемою депутати усунули з посади міського голови Каспрука за ініціативи Василя Продана – про це йшлося трохи вище.)

Віталія Михайлішина називають людиною Дмитра Фірташа, адже в часи його в.о. очільництва олігарх фінансував чимало заходів у Чернівцях, зокрема, щорічне масштабне «Різдвяне містечко». 

Щодо подальшої політкар’єри Михайлішина, то вже у 2012 році він невдало балотувався у нардепи, зазнавши поразки від того ж таки ексміського голови Чернівців Федорука.

У 2015 році Віталій Михайлішин вже йшов на вибори міського голови і навіть потрапив у другий тур, щоправда, програв Олексію Каспруку. Однак представляв тоді Михайлішин партію «Рідне місто», яку на цьогорічних виборах очолює все той же в.о. мера Продан. 

У 2019 році Михайлішин знову безуспішно балотувався до Верховної Ради від «ОПЗЖ». У цьому ж році, згідно з даних зі звіту партій до НАЗК, він профінансував цю партію – на 1,2 млн гривень. 

Вочевидь, щоб не асоціюватись більше з «Рідним містом» і Проданом, Михайлішин зараз балотується від нової політичної сили, в якій використав своє прізвище – «Команди Михайлішина». Новостворений політичний проєкт, згідно інформації з відкритих реєстрів, донедавна називався партією «Добробут» з місцем розташування у Житомирській області. Лише за кілька днів до завершення терміну реєстрації для участі у місцевих виборах було змінено назву і власника організації. 

Опонент Михайлішина Роман Клічук з самого початку політичної кампанії позиціонував себе як цілком нове обличчя у місцевій політиці. Але чи так воно насправді?

Будучи засновником і власником ТОВ «Рома» (з 1998 року, гуртова торгівля напоями, виробництвом пива) та ТОВ «Гойра груп» (з 2013 року - ресторанна діяльність, послуги мобільного харчування). Клічук свою політичну кар’єру розпочав у далекому 2006 році із обранням депутатом Чернівецької облради п'ятого  скликання від «Батьківщини». До 2010 року був також членом депутатської бюджетної комісії. 

З 2016-го був членом виконавчого комітету Чернівецької міськради, а у 2018-му добровільно склав повноваження. 

У 2019 році став членом партії «Самопоміч», тоді ж фінансував її (згідно з відкритих реєстрів даних, аж на 900 грн), балотувався до Верховної Ради 89-им номером у списку партії, але не пройшов. За даними громадського руху «Чесно», з 2020 року є членом Наглядової ради Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 

На посаду міського голови Чернівців його висунула партія «Єдина альтернатива», яка протягом літа вперто позиціонувала себе як аполітичний громадський рух, а зареєстрована була ще у 2017 році під назвою «Союз міста та села». Нині партію очолює чернівецький забудовник, бізнесмен Володимир Мороз, депутат Чернівецької облради від громадського руху «Народний контроль». 

Ще у грудні 2019 року в інтерв’ю чернівецькій газеті «Версії» Роман Клічук зізнавався, що не хоче займатися політикою, а вже після свого висунення на міського голову зазначав, що так вирішив не він особисто, а команда.

На (політичній) війні усі методи добрі

Кепської слави зажив собі Віталій Михайлішин напередодні другого туру виборів бажаннями «світитися» всюди (у прямому і переносному значенні): на сітілайтах, білбордах, зупинках громадського транспорту тощо. Як повідомляє пресслужба регіональної мережі «ОПОРА», розміщення на транспорті, зупинках порушує виборче законодавство, за цим фактом розслідується справа. 

А за тиждень до виборів Михайлішин зініціював у Чернівецькій міськраді виплату з міського бюджету усім малозабезпеченим мешканцям міста по 1 000 гривень. Це рішення таки було ухвалене, а в соцмережах воно подається під соусом «допомоги від кандидата в мери». На цей факт теж звернула увагу «ОПОРА». 

Натомість інформаційний супровід опонента Романа Клічука часом дещо нагадував кампанію президента Зеленського із відеороликами і відеозверненнями.

«Єдиної альтернатива» навіть запрошувала до розробки стратегії розвитку Чернівців Павла Шеремету, ексміністра економічного розвитку і торгівлі України в уряді Яценюка, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи.

Одним зі стабільних закидів на адресу Клічука є факт наявності у нього особистої охорони. Кандидат відповідає, що має на те підстави, переживає за себе і свою сім’ю, і, за словами Клічука, розуміє, що «вступив у боротьбу із серйозними групами людей, сильними не лише в політиці, а й у кримінальному світі».

«Дебати так дебати»

Перед першим туром розмови про дебати між кандидатами в мери велися неодноразово, однак вони так і не відбулися. Тоді, перед «днем тиші», за словами Каспрука, охоронці Клічука не пустили його у студію телеканалу «Чернівці» на дебати, мотивувавши це тим, що той, начебто, невчасно оплатив ефірний час. 

Заради справедливості слід зазначити, що на телеканалі «ТВА» відбулися дебати між Віталієм Другановським і Олексієм Каспруком, де кандидати домовились про співпрацю у новій міській раді своїх політичних сил – «Слуги народу» і «Пропозиції». Хоча усе відбулося тоді, коли соцопитування вже показували, що обидва мало на що претендують у першому турі.

Щодо дебатів перед другим туром виборів, то суспільний мовник «UA:Буковина» запрошував до участі обох кандидатів на міського голову Чернівців одразу після оголошення офіційних результатів першого туру виборів. Однак їх проведення було під питанням, через те, що Клічук захворів на коронавірус. Згодом, було вирішено, про онлайн-дебати за допомогою скайп-зв’язку. Зрештою, сьогодні у студії будуть фізично присутні обидва кандидати, адже вранці в сам день дебатів: 27 листопада Роман Клічук отримав негативний тест на Covid-19.

Обіцянка-цяцянка

Чинне законодавство не зобов’язує кандидатів на посаду міського голови мати окремі передвиборчі програми, а оскільки і Клічук, і Михайлішин балотуються від політичних партій, то за основу експерти взяли саме їхні програми. 

Згідно з аналітики Центру спільних дій «CentreUA», обидві партії акцент роблять на таких сферах, як дороги та соцполітика, натомість сфера медицини й освіти провисає в обох кандидатів. Водночас, «Єдина альтернатива» у сфері ЖКГ акцентує на ініціюванні міської програми розвитку органів самоорганізації населення, а «Команда Михайлішина» упускає цей напрям. І, навпаки, партія Михайлішина планує створити комунальне автопідприємство, «щоб власники маршруток не знущались з людей і не шантажували владу», а партія опонента про це не згадує. 

Час «Че»

Щодо явки виборців, то у першому турі на місцевих виборах у Чернівецькій області вона була 34,84%, натомість у другому – експерти її прогнозують на ще нижчому рівні. Зокрема, директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк передбачає її у межах 23-25%. 

Його колега Тарас Халавка зауважує, що другий тур – це голосування за «менше зло», як то часто буває в українській політиці. Щодо вікових особливостей виборців, то експерт каже, якщо активніше голосуватиме молодь, то виграє Клічук. Якщо ж на виборчі дільниці прийде більше старшого покоління, більше шансів на перемогу матиме Михайлішин. 

Баб’юк також припускає, що, можливо, партнерські лояльні партії можуть «підтягнути» власний електорат для підтримки когось з кандидатів у другому турі. Зокрема, ВО «Свобода» уже заявила про свою підтримку Клічука, хоча з рейтингами «свободівців» у Чернівцях така підмога не надто вплине на результат.

Раніше партія «Європейська солідарність» запропонувала об’єднання у радах усіх рівнів Чернівецької області політсилам «Єдина альтернатива» і «Пропозиція», що теж можна вважати підтримкою Романа Клічука.

Натомість в останній день можливої агітації перед «днем тиші» регіональний осередок партії «ОПЗЖ» закликав своїх виборців підтримати Михайлішина у другому турі виборів мера Чернівців. Сам же кандидат назвав це помстою та «спробою знизити шанси на перемогу».

Марічка Процюк, Чернівці

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!