Політична реклама

Частина бібліотеки майбутнього у Львові буде відкритою для загалу

2222 0
За два роки у Львові планують збудувати новітню книгозбірню. Ініціатором будівництва є Український католицький університет. Це буде поєднання академічної та громадської бібліотек – рідкісний прецидент у бібліотечному середовищі не лише України, а й Європи. В такий спосіб, відкривши перший поверх бібліотеки для широкого загалу, університет робить подарунок місту.

Про те, якою буде нова бібліотека і хто зможе її відвідувати, розповів директор нинішньої бібліотеки УКУ й один з авторів концепції майбутнього закладу Тарас Тимо в інтерв'ю виданню «Читомо».  

"Ознайомившись зі світовим досвідом, ми побачили, що зараз панують декілька цікавих тенденцій. Передусім бібліотеки намагаються зробити привабливими для читачів (на відміну від «совковго» стереотипу бібліотеки як старого, занедбаного будинку з книгосховищами, який, швидше, можна вважати бібліотекою-архівом). Також значна увага приділяється сервісу, адже бібліотека – це місце обслуговування читача. Відвідувач може скористатися мережею інтернет, випити кави або чаю, почитати пресу, взяти участь в якомусь обговоренні чи презентації. Крім того, в новітніх книгозбірнях багато місця відводять для комфортного проведення часу, облаштовуючи зали м’якими кріслами, диванчиками, подушками. Саме таким ми й намагалися спроектувати приміщення майбутньої бібліотеки УКУ – це буде світла, простора будівля, з великими вікнами. Інтер’єр також передбачає дуже багато прозорих перегороджень", – розповів Тарас Тимо.

На цьому першому поверсі, який діятиме в форматі громадської бібліотеки, буде передбачено особливу відкритість для різних груп користувачів: мам із дітьми, літніх, людей із особливими потребами. Тут буде представлена література популярного, а не академічного рівня. Це буде простір для зустрічей з письменниками, презентацій, щось на кшталт того, що зараз існує в мережі книгарень «Є».

"Там буде представлений весь фонд нинішньої університетської книгозбірні, яка поки розташована в двох приміщеннях – у новій бібліотеці все це об’єднаємо. Нинішній фонд складає близько 150 тисяч томів – порівняно небагато, адже УКУ заснований у 1994 році, й з тих пір книгозбірня укомплектовується. Водночас наявні книги є сучасними, академічними, половина фонду – іноземні видання. Думаю, ми спокійно можемо сказати, що є найкращою бібліотекою з гуманітарних дисциплін в Україні. Щодо будівлі, яку плануємо збудувати, вона зможе вмістити до 500 тисяч примірників", – розповів Тарас Тимо.

Дизайн проектує німецька архітектурна фірма Behnisch Architecten – компанія, з сучасними підходами до архітектури. "Серед тендерних пропозицій, які ми отримали під час міжнародного конкурсу на розроблення архітектурного проекту бібліотеки обрали саме цю фірму, бо найбільше влаштовувала за ціною/якістю. Були пропозиції і від інших фірм з України, Польщі, Німеччини, США. Субпідрядником Behnisch Architecten є українська компанія Chaplinksyy & Associates. Роботу над проектом будівлі майже завершили, будівництво планується з наступної весни, але усе залежатиме від економічних факторів", – розповів Тарас Тимо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!