Частина українців з березня отримуватиме субсидію готівкою

1998 0
В Асоціації споживачів комунальних послуг розкритикували таку ідею.
ілюстративне фото: УНІАН

ілюстративне фото: УНІАН

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що українці, які вже мають субсидію, з березня отримуватимуть її готівкою. Ідеться про 4 млн сімей – по 1,5 тис. на кожну в місяць. Про це повідомляє Урядовий портал.

«Ухвалене політичне рішення. Це робиться для того, щоб до травня мати уявлення про те, який механізм є більш ефективним. В експериментальному порядку усім видати гроші і подивитися, як це буде працювати», – каже Андрій Рева.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні запровадили монетизацію субсидій. Люди, які вперше подались на її оформлення, отримують гроші на рахунок в Ощадбанку, що і проводить оплату за компослуги.

Читайте також: В Україні подорожчало опалення і гаряча вода

За словами Андрія Реви, у 2018 році в Україні було 4 мільйони отримувачів субсидій, а середній розмір виплат становить 1,5 тисячі гривень.

«Тобто 6 мільярдів гривень на місяць ми видаватимемо готівкою», – каже він.

Водночас голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус розкритикував таку ідею. За його словами, в Україні низька культури сплати рахунків за компослуги, і додаткова готівка навряд чи змінить ситуацію. Окрім того, каже він, урядові, якщо він вирішить продовжити експеримент до кінця року, доведеться знайти ще 30 млрд грн.

Читайте також: Львів’яни можуть дізнатися онлайн, чи списали їхній будинок із балансу ЛКП

«Різко збільшується грошова маса. Внаслідок такого рішення 4 млн найбідніших домогосподарств додатково протягом березня-травня отримають готівкою по 1,5 тис грн щомісяця або сумарно 4,5 тис грн за три (перед)виборчих місяці. Враховуючи всі фактори, мій прогноз – інфляція за підсумками 2019 році буде набагато вища, аніж 5%, які таргетує НБУ, як свою ціль», – каже Андрій Герус.

Він прогнозує, що для стримування інфляції НБУ може тримати високою облікову ставку, відтак, кредити будуть дорогі, а економіка – слабка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!