Частину фортеці на Львівщині хочуть перетворити на піщаний кар’єр

2942 0
Йдеться про комплекс оборонних укріплень у Миколаєві, створений у 1910-1914 роках для захисту переправи через Дністер.
Фото: Локальна історія

Фото: Локальна історія

На Львівщині частину Миколаївської фортеці намагаються перетворити на піщаний кар’єр. Про це йшлося на нараді членів консультативної ради при департаменті архітектури та містобудування ЛОДА.

Читайте також: З неї сипеться каміння і прогнив дах. У Львові руйнується символ міста Вежа Корнякта

Йдеться про пам’ятку історії місцевого значення, комплекс оборонних укріплень, створений у 1910-1914 роках для захисту переправи через Дністер. У 1919 році підрозділи УГА на укріпленнях цієї фортеці стримували наступ польських підрозділів, а до кінця 1954 року тут були дві криївки УПА.

У 2019 році на замовлення Миколаївської районної ради науковці виготовили облікову документацію на цю пам’ятку, надіслали до Міністерства культури, проте відповіді не отримали.

«До департаменту надійшов лист за підписом одного із заступників міністра культури. В ньому йдеться про те, щоб внести миколаївську фортецю як об’єкт культурної спадщини у перелік пам’яток культурної спадщини області. Але за новою обліковою документацією. На нараді з’ясували: підписи на нових документах можуть бути підроблені, а ціла низка цінних об’єктів, які перебувають на території фортеці, вказані, як уже неіснуючі», – зазначають у департаменті.

Читайте також: Якби Львів мав історико-архітектурний опорний план і чим місту загрожує його відсутність

Нову документацію розробило комунальне підприємство ЛОР «Реставрація замків і палаців Львівщини» на замовлення приватної структури, пояснює доцент Львівської політехніки, член консультативної ради Василь Петрик. За його словами, замовник має намір облаштувати тут піщаний кар’єр. 

«Це об’єкти групи “Лиса гора”, залізобетонні споруди, бліндажі, підземні ходи, печери, викопані в піскових скелях Миколаєва. На всі ці об’єкти є вже виготовлена належним чином облікова документація, яку ще 2019 року подали у Мінкульт після затвердження на консультативній раді. Донині ці матеріали не розглянуті і пам’ятка не внесена до держреєстру», – наголосив Василь Петрик.

Читайте також: Нахабність вражає. Чому незаконне будівництво на річці Кам'нка досі триває

У ЛОДА хочуть заслухати звіт КП ЛОР «Реставрація замків і палаців Львівщини» та ініціювати детальний аудит комунального підприємства, а також повторно звернутися до Мінкультури.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!