Частину мозаїки на «Кінескопі» у Львові збережуть у музеї «Територія терору»

2115 1
Вона має унікальну в своєму роді техніку і нетиповий для того часу сюжет.
Фото: Kinder Album

Фото: Kinder Album

Частину паркану колишнього заводу «Кінескоп», що на вул. Героїв УПА, 73, передадуть на збереження музею «Територія терору». На паркані розташована модерністична мозаїка, авторства Володимира Патика. Про це під час брифінгу повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Згідно з проектом, паркану не мало бути. Частину демонтували, але після обстеження ми попросили компанію забудовника не проводити далі жодних робіт, аби розглянути варіанти, як паркан і мозаїку перенести на збереження», – каже він.

Частину збереженої мозаїки планують перевезти до музею «Територія терору», і роботи розпочати сьогодні. Завершити мають до 2 вересня.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку на магазині «Океан»

За словами Анни Яценко, завідувачки інформаційного сектору «Території терору», для музею важливо максимально зберегти мозаїку, оскільки вона має мистецьку цінність, цікаву, унікальну в своєму роді техніку і нетиповий для того часу сюжет. Далі вже розпочнуть системну технічну роботу над експонуванням.

Нагадаємо, на вулиці Героїв УПА, 73 ТзОВ «Готельний комплекс Таурус» будує офісний центр із п’ятиповерховим паркінгом. Офіс вміщуватиме близька 700 працівників, натомість паркінг із одним підземним та чотирма наземними поверхами розрахований на 151 машиномісце.

Читайте також: Люди Твого міста: Маріанна Кіяновська про мистецтво, що творить Львів

Довідка

Попередником заводу «Кінескоп» у Львові у 1930-ті роки був польський завод «Полюкс», на якому збирали електролампи. У 1954 році тут збудували Львівський електровакуумний завод, який виготовляв кінескопи. Через економічну кризу 90-х років завод припинив роботу, 1999 року – його визнали банкротом, після чого на початку 2000-х почали продавати майно заводу.

Ольга Коваль


Читайте також:
28 Серпня, 2019 16:24
Олена Будь ласка, вкажіть правильне джерело фотографії мозаїки. А саме [***]s://sovietmosaicsinukraine.org/ua/mosaic/595
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!