Через пандемію гендерна рівність може повернутися на 25 років назад, – дані ООН

1519 0
На жінок лягло значно більше хатніх справ та роботи по догляду за дітьми.
фото: platforma-msb.org

фото: platforma-msb.org

Через пандемію коронавірусу на жінок лягло значно більше хатніх справ та роботи по догляду за дітьми. Це може знищити досягнення в гендерній рівності за останні 25 років. Про це свідчать дані дослідження ООН Жінки, повідомляє ВВС.

В ООН відзначають, що можливості для навчання та роботи можуть бути втрачені, а психологічне та фізичне здоров'я жінок – погіршитися. Більше того, навантаження з догляду за дітьми містить «реальний ризик повернення до гендерних стереотипів 1950-х років».

Читайте також: Нерівна оплата праці для чоловіків і жінок — це архаїзм

«Все, заради чого ми працювали, на що пішло 25 років, може бути втрачено за рік», – каже заступниця виконавчого директора ООН Жінки Аніта Бхатія.

За даними організації, до початку пандемії жінки робили втричі більше щоденної неоплачуваної роботи за чоловіків. Тепер ця цифра може збільшитися.

Читайте також: Львів'янка Оксана Линів стане першою жінкою-диригенткою на Байройтському фестивалі

«Якщо раніше цифра була тричі більшою до пандемії, то я запевняю вас, нині цей показник принаймні подвоївся», – каже Аніта – відзначила Бхатія.

В ООН наголосили, що зменшення кількості жінок, які працюють може негативно вплинути не тільки на добробут жінок, а й на їхню економічну незалежність та прогрес.

За словами головного статистика ООН Жінки Папи Сек, вже спостерігаються тривожні наслідки, включаючи високий рівень стресу та проблеми з психічним здоров'ям, особливо для жінок, частково через збільшення навантаження.

При цьому, дані показують, що жінки частіше звертаються по допомогу до дочок у хатніх справах, ніж до синів.

Читайте також: «Ви не уявляєте, скільки ми можемо». Жінки-лідерки про любов до себе, відвагу і сестринство

Неоплачувана робота жінок часто покриває витрати на догляд, який підтримує сім'ї, підтримує економіку та заповнює брак соціальних послуг, але це рідко офіційно визнається роботою.

В ООН наголосили, що пандемія фактично висвітлила той факт, що неоплачувана робота дійсно стала соціальним фактором захисту для всього світу і «дала можливість одним виходити на роботу і отримувати дохід при цьому, обмежуючи ріст і можливість працевлаштування для тих жінок, які несуть обов'язки з догляду». 

Організація закликала уряди та підприємства країн вирішувати ці проблеми. Наприклад, надавати додаткові відпустки для сім'ї або додаткові оплачувані відпустки, а також тримати відкритими центри догляду за дітьми.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!