Політична реклама

Через подорожчання долара зростуть ціни на послуги та продукти

1518 0
Українська валюта прискорює темпи свого падіння. З початку року гривня втратила майже 5% вартості — курс опустився з 8,2 до 8,6 грн за $1.

Таке падіння не може не позначитися на цінах товарів і послуг на споживчому ринку, інформує Вкурсе. Правда, масова зміна цінників відбудеться не відразу, а із запізненням приблизно на тиждень-два, поки не закінчаться оперативні запаси. Але вже зараз можна спрогнозувати зростання цін практично на все.

За словами експертів, може подорожчати навіть те, що взагалі ніяк від курсу долара не залежить напряму — тобто послуги, де левова частка собівартості припадає на оплату ручної праці.

Єдине, що буде стримувати зростання цін — це низький рівень доходів українців.

Зростуть ціни на промислові товари в інтернет-магазинах, оскільки останні мають можливість швидко коригувати вартість в залежності від змін курсу, чого не могли і не можуть собі дозволити звичайні магазини і супермаркети.

Але слідом інтернет-майданчиками, підвищать ціни і в магазинах, зростання яких буде менш значним. Так як майже вся побутова техніка в Україні імпортна, то в її ціну спочатку закладалися валютні ризики. 

Подорожчають продукти харчування. Причому як імпортні, так і українські. На відміну від промтоварів, у них терміни зберігання нижчий, а оборотність — вища, а значить ціни будуть змінюватися швидше і різкіше.

Першими подорожчають ті продукти, ціни на які не регулюються державою. В основному це середній ціновий діапазон. Дешеві та елітні продукти швидко дорожчати не будуть. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!