Через погані умови та принесені окупантами інфекції фіксують поширення вітряної віспи

5439 0
Російські військові приносять інфекції, які також через погані умови життя поширюються серед населення.
Фото: texty.org.ua

Фото: texty.org.ua

Через нелюдські умови життя та принесені російськими окупантами інфекції серед населення поширилася низка хвороб, зокрема вітряна віспа. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Окрім жахливих умов виживання українців, на звільнених від російської окупації територіях фіксуються масові випадки катувань мирного населення.

Читайте також: Табір смерті. Росіяни почали спалювати загиблих у Маріуполі у мобільних крематоріях

Вітряна віспа або вітрянка – одна із найпоширеніших інфекцій у світі та поступається лише грипу та іншим ГРВІ. Переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Як інформують у Центрі громадського здоров’я населення, основним джерелом інфекції є хворий на вітрянку. Інфікована людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Передається краплинним шляхом. Інкубаційний період триває від 11 до 21 дня, в середньому 14 днів. Характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. З’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла.

Перебіг хвороби здебільшого легкий. Однак можуть бути ускладнення, коли збудник після перенесеної хвороби роками живе в організмі та згодом провокує інші захворювання як-от оперізувальний герпес.

Читайте також: Переломи, пневмонії і Covid-19. Із якими проблемами до лікарів звертаються діти-переселенці у Львові

Ускладнення можуть бути і внаслідок приєднання бактеріальної інфекції:

  • запалення верхніх дихальних шляхів — ларинготрахеобронхіт, пневмонія;
  • ураження нервової системи — енцефаліт, менінгоенцефаліт, мієліт, параліч лицьового нерва;
  • бактеріальні ускладнення — бульозна стрептодермія, флегмона, абсцес, імпетиго, лімфаденіт, стоматит, кон’юнктивіт, кератит, сепсис;
  • розлади внутрішніх органів.

 

У ЦГЗ зауважують, що лікування вітряної віспи полягає у дотриманні постільного режиму протягом усього періоду висипання, запобіганні вторинній інфекції. Рот треба полоскати дезінфекційним засобом. За показаннями застосовують симптоматичні засоби: анальгетики, жарознижувальні, здійснюють детоксикацію. У разі тяжких форм недуги та розвитку гнійних ускладнень призначають антибіотики.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!