Через помилки і неточності МОН планує кардинально змінити підхід до відбору підручників

1346 0
МОН розпочало перегляд чинної системи експертизи шкільних підручників.
Фото: svitedu.com.ua

Фото: svitedu.com.ua

Через помилки, неточності та недоречний контент Міністерство освіти і науки України планує кардинально змінити підхід до відбору шкільних підручників. Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

Там вважають, до критичної ситуація призвела низка критеріїв. Зокрема те, що автори й видавництва фізично не встигають якісно підготувати та відредагувати свої підручники, а також стислі терміни, за які працівники закладів освіти мають вибрати підручники.

«Велика кількість підручників зумовлена тим, що свого часу колегія МОН пішла назустріч проханню видавництв і знизила нижню межу вибору підручників учителями із 20 тисяч до 10 тисяч. З одного боку, це дало можливість врахувати більшість пропозицій учителів, але з іншого – заклало ризики зниження якості експертизи цих підручників», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Школа не формує бали ЗНО. Медалі треба давати батькам, дітям, репетиторам і вчителям

Зважаючи на це, МОН розпочало перегляд чинної системи експертизи шкільних підручників, у межах якого передбачили й удосконалення нормативної бази про Конкурс серед авторів.

Зусилля Міністерства також будуть спрямовані на вдосконалення порядку організації навчання експертів, які відбирають підручники. Вони мають отримувати належну оплату за свою роботу та нести відповідальність за контент.

Також МОН пропонуватиме підвищити рівень відповідальності видавництв щодо якісної підготовки підручників за кошти державного бюджету.  Перед профільними установами Міносвіти поставили ряд першочергових завдань. Серед них: посилення співпраці з НАН, Національною академією педагогічних наук і вишами, які займаються питаннями підручникотворення, а також для покращення якості експертного оцінювання підручників планують створити бази експертів. Окрім цього, на другому етапі конкурсу перед масовим виданням підручників мали б унормувати можливість громадського обговорення.

Нагадаємо, що в підручнику з хімії для учнів 9 класів, який Міносвіти рекомендувало у 2017 році, вказали, що харчова сода допомагає у профілактиці та лікуванні онкозахворювань, а також у відбілюванні зубів. У відповідь на те, чому освітяни рекомендують підручник із порадами недоказової медицини, заявили, що інформація про вплив харчової соди на здоров'я сприятиме розвитку критичного мислення в учнів. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!