Через розслідування у податковій викрили групу підприємств на Львівщині

1735 0
Директору одного з підприємств повідомили про підозру.
Фото: Facebook/ Максим Козицький

Фото: Facebook/ Максим Козицький

Раніше Львівська обласна військова адміністрація ініціювала службове розслідування через підозру у махінаціях, здійснених управлінням податкової служби на Львівщині. Йшлося про те, що податківці непрозоро в «ручному режимі» ухвалювали рішення щодо відшкодування деяким підприємствам ПДВ. Відтак, обласна прокуратура викрила низку підприємств, які ухилялися від сплати податків, а директору одного з них повідомили про підозру. Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

Читайте також: Через звернення Козицького у Львівській податковій розпочали службове розслідування 

З його слів, підприємства, незаконну діяльність яких виявили правоохоронці, були складовою конвертаційного центру у Львові.

«Львівська обласна прокуратура встановила, що низка підприємств надавали послуги з мінімізації податкових зобов’язань та штучного формування податкового кредиту іншим суб’єктам господарювання, шляхом документального відображення фінансово-господарських операцій, без їхнього реального проведення.

В ході проведення обшуків виявили та вилучили чорнові записи та чорнову бухгалтерію, комп’ютерну техніку, 32 печатки підприємств, з ознаками фіктивності, які входили до складу групи, податкову документацію», – написав Козицький.

Крім того, директору підприємства, яке незаконно сформувало та завищило податковий кредит, у результаті чого ухилилось від сплати до бюджету податків на суму понад 3,2 млн грн, правоохоронці повідомили про підозру за ст. 212 КК України.

Як повідомили у Львівській обласній прокуратурі, вирішується питання про призначення відповідних досліджень та експертиз, а також інших слідчих дій, з метою встановлення причетності до злочину і інших осіб, в тому числі щодо діяльності СГД, печатки та документи щодо яких виявлено в ході обшуків, обрання запобіжного заходу підозрюваній особі та накладення арешту на майно.

Нагадаємо, раніше у Львівській ОВА заявляли, що Львівська податкова непрозоро в «ручному режимі» ухвалювала рішення щодо відшкодування деяким підприємствам ПДВ. Відтак, з 1 січня цього року там відшкодували 129 млн грн 13 підприємствам на Львівщині, які не мають жодного працівника. Сума податків, які ці суб’єкти господарювання сплатили до бюджетів всіх рівнів, становить 20 млн грн. Також називають 30 підприємств, які працюють менше, ніж рік, та отримали відшкодування ПДВ на суму понад 242 млн грн, тоді як сплатили 7,3 млн грн податків. На цих підприємствах так само не працює жодної особи або їх кількість становить від 2 до 5 людей.

В управлінні податкової служби Львівщини у відповідь на заяву ЛОВА спростували таку інформацію, назвавши її упередженою та такою, що може викликати недовіру громадськості. Там зазначили, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника податків. Водночас факти відшкодування ПДВ підприємцям, які не мають жодного працівника, відсутні.

Крім того, у податковій заперечили заяву про неефективну роботу, аргументувавши це тим, що попри зменшення задекларованих платників податків у першому півріччі 2022 року сплата ПДВ зросла на понад пів мільйона, що є позитивним показником.

Голова Антикорупційної спілки України Роман Лаврів написав, що справжня заява ЛОВА не у відстоюванні інтересів бізнесу, а для того, щоб «натиснути на керівництво Львівської ДПС, щоб зберегти на посаді відомого «схематозника» і «кришувальника» Ігоря Лазорка». За інформацією Лавріва, заступника начальника Головного управління ДПС у Львівській області Ігоря Лазорка мають звільнити з посади.   


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!