Через сміття у Львові може спалахнути кишкова інфекція

5818 1
На засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів, чим загрожує невивезення сміття з міста.
фото ілюстративне: соцмережі

фото ілюстративне: соцмережі

Станом на сьогодні перенакопиченими є 428 контейнерних майданчиків у Львові. Це 35% від загальної кількості, що вважається критичним. Загальна кількість ТПВ в межах міста становить 7 580 тонн, із них 5 440 тонн лежать на землі.

Наразі меморандум про вивезення сміття зі Львова підписало 16 міст із 19-ти. З 3-ма містами укладено угоди на приймання сміття зі Львова на 80 тонн. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, подальше невивезення сміття при збільшенні температури повітря загрожує виникненням спалахів кишкових та інших інфекцій: «Сьогодні захворюваність на кишкові інфекції у Львові не перевищує захворюваність в аналогічний період минулих років, проте та ситуація, яка склалася з невивезенням твердих побутових відходів і стабільним підняттям температури атмосферного повітря, загрожує виникненням спалахів кишкових інфекцій. Як би банально не звучало, але основним переносником збудників з тих майданчиків, де є накопичення, в тому числі харчових відходів, стають щури і мухи. І якщо зі щурами в нас є засоби боротьби – дератизація  проводиться у місті в режимі нон-стоп, то з мухами, які є переносниками збудників,  фактично якихось активних дій ми вжити не можемо. Тому ті мухи, які можуть отримати збудника на майданчику, потім пересуваються, можуть опинитися на нашій кухні, на інших об’єктах, в школах, садочках, в будинках. Вони стають переносниками кишкових інфекцій. В такій ситуації ризик спалахів кишкових інфекцій в тій чи іншій частині міста Львова зростає. Ми наближаємося до ситуації, коли місто буде потребувати введення стану підвищеної готовності, а, можливо, і, не дай Боже, введення надзвичайного стану. Проблему треба вирішувати глобально, без сумніву, але мешканцям потрібно не забувати, що зменшити ризики кишкового інфікування можна за допомогою посиленого дотримання особистої гігієни, контролю за дітьми, миття рук після перебування на вулиці тощо».

Читайте також: Як Львів звільнятимуть від сміття і хто за це заплатить?

«Крім кишкових інфекцій, з’являються інші проблеми – можливий туберкульоз, холера тощо. Окрім того, орнітоз – голуби масово злітаються на смітники, що гниють та виділяють запах. Хочу сказати, що інфекційних хвороб багато і небезпека на сьогодні є дуже великою. До нас надходить дуже багато скарг від мешканців Львова. Просять допомоги, але вирішення питання щодо вивозу, на жаль, не в нашій компетенції. Є правове поле, вимоги санітарного законодавства, ми пробуємо роз’яснювати та заспокоїти мешканців», – додала головна спеціалістка відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби у м. Львові Галина Пилипович.

Комісія вирішила:

        – підготувати звернення до Управління Держпродспоживслужби Львова щодо надання висновку про загрозу виникнення надзвичайної ситуації епідемічного характеру у місті Львові і населених пунктах Львівської міської ради;

        – вирішити з власниками ринків питання щодо можливості мінімізації відходів, що продукують ринки;

        – організувати проведення повторної щомісячної дератизації в житлових будинках, в будівлях закладів освіти і охорони здоров’я, парках та скверах прилеглих до контейнерних майданчиків твердих побутових відходів;

        – в черговий раз підготувати звернення до голови Львівської обласної державної адміністрації, голови обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо невідкладного скликання зустрічі з мерами обласних міст, які підписали меморандум і обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо реалізації меморандуму та надання місту Львову дозволу на вивіз твердих побутових відходів на полігони в межах Львівської області;

Читайте також: Три міста області почали приймати сміття зі Львова

         – в черговий раз підготувати звернення до Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо невідкладного скликання Державної комісії з вирішення питання вивезення твердих побутових відходів на полігони твердих побутових відходів в інші області України, оскільки меморандум про співпрацю з вивезення та захоронення твердих побутових відходів в межах Львівської області не виконується;

         – рекомендувати Львівському міському голові звернутись до громади міста Львова, міжнародних організацій та дипломатичних представництв щодо наближення загрозливої ситуації епідемічного характеру на адміністративних територіях Львівської міської ради;

         – при отриманні відповіді від Управління Держпродспоживслужби в м. Львові, у відповідності до статті 50 Кодексу цивільного захисту України та статті 5 Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» організувати підготовку матеріалів на позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та підготовку звернення до Кабінету Міністрів України про оголошення території міста Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
16 Травня, 2017 11:27
Людмила Понад місяць не вивозиться сміття з майданчиків біля гуртожитків Політеху. Величезні гори попід стінами гуртожитків.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!