Через війну шведська компанія IKEA відмовилася від української деревини

10207 0
Якщо рішення не буде скасоване, через два-три тижні компанії в Україні будуть вимушені скорочувати персонал.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Світовий ритейлер меблів і товарів для дому шведська компанія IKEA наразі відмовляються використовувати деревину українського походження. Рішення пояснюють неможливістю перевірити легальність деревини після 24 лютого. Про це йдеться у листі, підписаному менеджером з розвитку закупівель IKEA Робертом Олссоном, на адресу українських постачальників деревини від 25 березня, який є у розпорядженні журналістів «Схем», повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: На місяць воєнних дій Україна витрачає близько 10 млрд доларів 

«IKEA призупинила глобальні закупівлі деревини з України, заготовленої після 24 лютого 2022 року, до подальших розпоряджень. Деревина, заготовлена після цієї дати, не буде використовуватися, тому що її легальність неможливо перевірити», – йдеться у листі.

Компанія ввела такі ж обмеження щодо поставок деревини з Білорусі, проте лише з 8 квітня. Також з 8 квітня IKEA планує скоротити приблизно 85% поставок деревини з росії, очікуючи, що постачальники зменшать залежність від російської деревини.

Зазначається, що на початку березня IKEA повідомляла, що тимчасово призупиняє діяльність в рф та Білорусі. Йшлося про весь експорт та імпорт в ці країни та з них, а також всі виробничі та роздрібні операції компанії. Там журналістам «Схем» підтвердили, що у зв’язку із війною в Україні компанія не може «безпечно проводити аудит ланцюжків постачання деревини в країні, щоб перевірити відповідність та законність походження деревини».

«Тому IKEA призупинила закупівлю деревини в Україні до подальшого повідомлення. (...) Після того, як ситуація покращиться та стане більш безпечною, ми зобов’язуємось якнайшвидше відновити роботу з нашими партнерами в Україні», – повідомили в IKEA.

Читайте також: Як Україна житиме та працюватиме в умовах війни. Уряд назвав 9 напрямків

Зазначимо, що компанія ІКЕА є одним з ключових виробників на меблевому ринку у світі. В Україні вона співпрацює з десятками виробників, які постачають компанії меблі та комплектуючі. Зі слів співвласника компанії «Українські лісопильні» (Костопільський та Львівський фанерні заводи) Сергія Ліщини, усі замовлення для українських виробників зараз зупинені. Це насправді ніж у спину для вітчизняних компаній.

«Фактично, IKEA вводить санкції проти економіки країни-жертви російської агресії, в той час як весь цивілізований світ намагається допомогти Україні, яка самостійно захищає цінності свободи і демократії. І це в момент, коли деревообробна галузь тільки починає оговтуватись від воєнного потрясіння і пробує відновлювати виробництво. Фактично – це ніж в спину України», – сказав Сергій Ліщина.

Крім того, деякі партнери IKEA в Україні заявили, що якщо рішення компанії не буде скасоване, то через два-три тижні може постати питання щодо небажаного на сьогодні скорочення персоналу.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!