«Черкаси будуть чинити опір». Як Львів зустрів прем’єру екшну

8044 0
Львів став першим містом, де показали прем’єру воєнної екшн-драми «Черкаси» Тимура Ященка.
Фото: Черкаси фільм / Cherkasy film, Фейсбук

Фото: Черкаси фільм / Cherkasy film, Фейсбук

Перед показом знімальна група наголосила, що не ставила собі за мету, щоби фільм сподобався, а радше хотіла, щоб історія «Черкас» не залишили нікого байдужим. І їм це вдалося. Бо стрічка виробництва львівської кінокомпанії MKK Film service та польської Inter Media LLC закликає до міркувань, якими ми були на початок російсько-української війни, про свідомий вибір кожного українця та про справжній патріотизм.

Про що «Черкаси»?

Фільм розповідає історію мінного тральщика ВМС України «Черкаси» – останнього корабля у Криму, який не зрадив присязі і не спустив державного прапора під час окупації російськими військами Криму.

У березні 2014 року упродовж трьох тижнів 48 моряків цього тральщика (тральщик – це корабель для пошуку й знищення мін за допомогою спеціальних пристроїв – тралів) відважно тримали оборону на озері Донузлав, в той час як інші заблоковані українські кораблі здавалися під тиском та ультиматумом РФ.

Після останнього двогодинного штурму, 25 березня, російські військові за участі двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів захопили українське судно. Команда «Черкас» відмовилася спустити український прапор – його зняли вже окупанти після того, як з борту зійшов останній український моряк.

Читайте також: Українка отримала «Оскар» за найкращий короткометражний документальний  фільм.

Переобладнаний корабель, який використали для зйомок, став прототипом справжніх «Черкас», хоча «Черкаси» були більш грізними. Насправді у фільмі оборону тримає буксир ВМС України «Корець», який у вересні 2018-го разом із бронекатерами «Кременчук», «Лубни» та пошуково-рятувальним судном «Донбас» проходив через Керченську протоку в Азовське море. Зараз буксир служить у Маріуполі. Щодо захоплених росіянами «Черкас», то пізніше з’ясувалося, що вони зараз знаходяться в окупованому Севастополі, у бухті Стрілецька.

Самі зйомки фільму відбувалися на узбережжі Чорного моря – в Одесі, на Кінбурнській косі, а також у районі Очаківського порту.

Воєнна драма «Черкаси», справді, непроста, але правдива та відверта. Бо, зокрема, відображає стан та порядок у наших військах напередодні вторгнення росіян. Історія про патріотизм українських моряків розповідається без жодного пафосу. Та й герої фільму, як-от Лев та Мишко, зображені не якимось «войовничими спартанцями», а простими хлопцями, які мають свої настрої, емоції, страхи та слабинки. Головну роль Мишка у екшен-драмі виконав Євген Ламах, який також знімався у фільмах «Крути 1918» та «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас», а Лева – Дмитро Сова.

У фільмі не почуєш гучних заяв про честь і гідність, про все свідчить вчинок – «Черкаси» вирішили боротися.

«Патріотизм має бути всередині нас»

Після прем’єри на сцену до знімальної групи вийшов чоловік, який представився дідом онука, що був на «Черкасах». Він обурився, що у фільмі зовсім не розкритий бойових дух моряків і їхній подвиг героїчної оборони, а армія представлена бандитами. Після цього він поспішно покинув сцену. Дмитро Сова, який зіграв у фільмі головного героя Лева, відреагував, що знімальна група заклала у стрічку філософію правди і зобразила патріотизм чесним.

«Ми хотіли передати атмосферу, що ці хлопці стояли і вистояли, як тільки змогли на той час… На кораблі були прості хлопці, які і зараз тримають оборону на сході, яких ми не завжди помічаємо. Для мене особисто фільм «Черкаси» - це про віру. Патріотизм не має бути сліпим та дурнуватим. Він має бути всередині нас. Ми маємо дивитися один одому в очі», - зазначив Дмитро Сова.

Читайте також: Які українські фільми покажуть у 2020 році. Перелік.

Продюсери стрічки Ірина Клименко та Марта Лотиш також наголосили, що не хотіли створювати пропагандистський фільм, а намагались відтворити реальне життя українських моряків. Творці стрічки зазначають, що історія морського тральщика «Черкаси» – це історія мужності, єдності, підтримки та вірності присязі, собі та своїм ідеалам. До слова, режисером монтажу «Черкас» є Олександр Чорний, відомий за фільмами «Додому» і «Мої думки тихі».

Львів’яни також поцікавилися, чому у фільмі багато ненормативної лексики. Представники знімальної групи наголосили, що ця ситуація відповідає дійсності і що у фестивальному варіанті ще більше таких слів.

У фільмі дотримані «мовні квоти», іноземної у стрічці не більше 10%, хоча у першій, оригінальній версії, було 60% української і 40% російської, що відображає картину на кораблі, де були представлені моряки з різних регіонів.

«Воїни світла»

Реальну атмосферу подій та ситуацію на тральщику допомагали відтворити троє моряків, які справді були на кораблі – Михайло Воскобойнік, Антон Толмачев та Дмитро Зайченко. У фільмі також знялися матроси з корабля «Чернігів» та буксира «Корець». А головним консультантом фільму виступив колишній командир «Черкас» Юрій Федаш.

Командир тральщика Черкаси Юрій Федаш та командир тральщика у фільмі «Черкаси» Роман Семисал

Під час зйомок використовували справжні кораблі флоту, бойову авіацію, спеціальне військове обладнання та залучали «морських котиків». «Черкаси» - це перший художній фільм в історії національного кінематографу на тему ВМС України.

У фільмі описані також «морські» порядки: новачки проходять посвяту у моряки, п’ють цілу банку морської води. Крім того, у стрічці показано, як однієї ночі всіх моряків підіймають і розпитують, з чого складається корабель і де, до прикладу, знаходяться гідранти. За кожну неправильну відповідь – удар. Спочатку хлопці грають в карти, живуть у своїй «морській» реальності. Однак із настанням протистояння з росіянами з українськими моряками відбувається трансформація. Вони беруть до рук зброю, вчаться захищатись, записують відео, коли відчувають піднесення, під хіт Ляпіса Трубєцкого «Воїни світла». Кожен з них має ухвалити рішення – зійти з корабля до окупантів чи залишитись чинити опір. Більшість вирішує боротися. За 4 дні до штурму 12 чоловік написали рапорти – два офіцери, один мічман і 9 матросів. А на борт «Черкас» піднялися троє бійців із тральщика «Чернігів».

Читайте також: Які фільми знімали у Львові у 2019 році.

Одним із найсильніших моментів у фільмі є сцена розв’язки, коли хлопці, оточені російським спецназом, починають співати «Чорна гора, чорне море…». До речі, за задумом творців фільму, Лева та Мишка варто сприймати як одного персонажа, бо вони доповнюють один одного.

Головний персонаж Лев, якого зіграв Дмитро Сова

У фільмі «Черкаси», як і в реальності, важливу роль відіграли кримські татари. Вони свідомо йшли на ризик, допомагаючи українському кораблю у Криму, який був заблокований ворогом. У фільмі таким героєм є Тагір. Без допомоги кримських татарів тральщик навряд чи вистояв б.

Стрічку підсилив пронизливий вокал фолк-співачки Каті Chilly та музика Антона Байбакова. Після завершальних титрів зал довго аплодував стоячи.

«Черкаси» - це Україна у мініатюрі

«Черкаси» – це фільм про усвідомлення себе, того, хто ти є, на тлі початку російсько-української війни. Так прокоментував стрічку актор Євген Авдєєнко, який зіграв у фільмі Іллю.

Ще один актор Вадим Лялько (у фільмі Мічман) зазначає, що «тральщик «Черкаси» - це Україна у мініатюрі, що боронить себе всіма доступними засобами від варварського вторгнення».

«Цей фільм для кожного українця. Для людей, яким не все одно, що відбувається в їхній країні», – наголошує Руслан Коваль, виконавець ролі Сергія Наливайка.

Для Дмитра Сови «Черкаси» також «є уособленням України, яку заблокували».

Раніше Пилип Іллєнко, який на момент зйомок фільму був головою Держкіно, зазначав, що «фільм вийшов надзвичайно емоційний, з об’ємними характерами головних героїв. Стрічка відверто і подекуди з жорстоким реалізмом розповідає про стан українських військово-морських сил напередодні Революції Гідності, але на наших очах в момент випробувань герої картини – члени екіпажу тральщика «Черкаси» – які не по своїй вині потрапили в безвихідну драматичну ситуацію, стають прикладом мужності і гідності».

Останні слова фільму на фоні хвиль Чорного моря – «Війна триває досі» підкреслюють всю реалістичність картини і нагадують, що ми маємо продовжувати чинити опір.

У кінотеатрах Львова фільм можна побачити уже із 27 лютого.

Фото Черкаси фільм / Cherkasy film

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!