Чітка принципова позиція. З чим на вибори йде «Європейська солідарність»

3388 0
Що, окрім перспективи вступу в ЄС і НАТО, може запропонувати партія колишнього президента Петра Порошенка, розповідає колишній очільник Львівської ОДА Олег Синютка.
Фото: Європейська солідарність

Фото: Європейська солідарність

Медіа-хаб «Твоє місто» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року, у межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори». Участь у дебатах беруть як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, які розповідають про свої плани у Верховній Раді, а також експерти проекту. Ключові теми, які обговорюються, — міжнародна співпраця України, ринок землі, розвиток та перспективи реформ освіти та медицини, економічної та податкової політики, міграція і соціальна політика, шляхи та способи реінтеграції частини Донецької та Луганської областей і Криму, децентралізація і розвиток місцевого самоврядування.

До участі в других дебатах запросили представників списків партій колишнього президента Петра Порошенка «Європейська солідарність» та міського голови Львова Андрія Садового «Самопоміч». Незважаючи на попередню згоду, від «Самопомочі» на дебати ніхто не прийшов, тож про передвиборчу програму розповідав лише №8 списку «Європейської солідарності», колишній очільник ЛОДА Олег Синютка.

Добробут і безпека

За словами Олега Синютки, у партії «Європейська солідарність» змінилася не лише назва (раніше це був «Блок Петра Порошенка» — прим. ред.), а сама команда.

«Ні для кого не секрет, що до Петра Порошенка, як до президента, було найбільше запитань щодо його оточення. Тому очищення партії, нові обличчя — не просто данина моді, тренд. Це принципова позиція і Петра Порошенка, і «Європейської солідарності». Саме тому в першій десятці списку з’явилися волонтерка Яна Зінкевич, керівник 95-ї бригади десантно-штурмових військ Михайло Забродський та політв’язень Ахтем Чийгоз», — каже він.

Читайте також: Ринок землі та курс на Європу. З чим ідуть на вибори «Голос» і «Батьківщина»

Його партія планує цілеспрямовано підтримувати і захищати курс України на Європейський Союз та НАТО, які мають забезпечити добробут та безпеку нашої держави. Крім того, стратегічний курс «Європейської солідарності» — україноцентричність та україноцентрична присутність в ЄС та НАТО. Його реалізація, за словами Олега Синютки, дозволить отримати «добротну, сильну українську державу, яка буде мати надзвичайно добру динаміку розвитку».

Львівщина була єдиною областю, яка на останніх виборах президента підтримала Петра Порошенка. Олег Синютка каже, що область таким чином показала підтримку проукраїнського курсу і тепер на ній є найбільша відповідальність.

«Львів — найбільше україномовне місто у світі, наш регіон — найближчий до ЄС, а місцеві мешканці — найбільше підтримують членство України в ЄС і НАТО. І тому ми маємо демонструвати найкращі взірці для розвитку. З іншого боку, для Львівщини «Європейська солідарність» і європейський вибір України — це можливість, адже ми перші будемо отримувати дивіденди від нових інвестицій, інфраструктурних проектів, розвитку нових галузей виробництва», — говорить він.

Експертка проекту «Свідомі вибори», керівниця центру досліджень «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак зауважує, що на вибори з новими обличчями, курсом на ЄС і НАТО йдуть ще багато інших партій, зокрема «Голос», «Слуга народу», «Самопоміч». Тож виборець має знати, у чому специфіка саме «Європейської солідарності».

Читайте також: Олег Синютка: Шанси стати міським головою Львова зараз є у всіх

Олег Синютка погоджується, що інші політсили теж обіцяють євроатлантичний курс, проте каже, що немає гарантії, що цей курс вони зможуть забезпечити. Натомість у списку «Європейської солідарності» є люди, які вже були дотичні до процесу, зокрема сам Петро Порошенко, спікер парламенту Андрій Парубій, а також віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Європейська солідарність» представляє людей, які вже здійснили реальні кроки, отримали від цього результати і можуть продовжити цю роботу. На порядку денному стоять заявка щодо членства України в НАТО на грудневому саміті та заявка на вступ у ЄС у 2023 році, і це можуть зробити лише ті люди, які вже впізнавані в Європі, мають там хорошу репутацію і знають, що саме треба робити далі», — переконаний Олег Синютка.

Більше влади на місцях

Олег Синютка каже, що в парламенті його політсила продовжуватиме реформу децентралізації, яка має забезпечити посилення ролі місцевого самоврядування.

«Раніше бюджет розвитку Львова сягав у кращому випадку 100-120 мільйонів гривень, а зараз це три мільярди. Навіть якщо зважати на інфляцію, то все-одно ми можемо говорити, що є зростання у 10 разів», — говорить він.

Далі, за словами Олега Синютки, потрібно розмежувати повноваження і функції державних органів влади, обласної державної адміністрації і органів місцевого самоврядування, а також удосконалити формулу розподілу фінансів між громадами, розширити межі міст, територій управління ресурсами.

«Для багатьох місцевих громад насправді є проблемою те, що державні органи влади розпоряджаються землею, яка юридично не належить до населених пунктів, але важлива для них із стратегічної точки зору», — каже він.

Читайте також: «Політика мене не цікавить». Маркіян Мальський про своє майбутнє в ЛОДА

Експерт проекту «Свідомі вибори», керівник Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський нагадує, що закон про місцеве самоврядування в Україні не змінювався з 1997 року, і цікавиться, чи буде «Європейська солідарність» працювати в цьому напрямку, оскільки в опублікованій на сайті ЦВК програмі партії такого пункту немає.

«Механізм управління містом в Україні є архаїчним, пострадянським. У ЄС, куди ми прямуємо, міський голова не є керівником ради — є розділення їхніх функцій. У нас же все сходиться до колективної безвідповідальності», — говорить Роман Зафійовський.

За словами Олега Синютки, для виправлення цієї ситуації необхідно посилити персональну відповідальність кожного, хто приймає якесь рішення. Також, на його думку, варто посилити функції секретаря ради.

В обласному управлінні Олег Синютка вважає необхідним збільшення повноважень виконкомів обласних рад, намість зменшивши функції очільника ОДА.

«Функції людини, яка репрезентує державу, мають зводитися до наглядових чи спостережливих — там, де є повноваження держави», — каже він.

Читайте також: Куди Україну веде Зеленський та чого від нього очікує Європа

Про об’єднання з іншими політсилами

Олег Синютка говорить, що «Європейська солідарність» у парламенті не збирається бути в опозиції та закликає до об’єднання інші демократичні сили, щоб відстоювати проукраїнську і проєвропейську позиції, натомість протистояти проросійським силам. За його словами, партія ні в якому разі не об’єднається з Віктором Медведчуком, Юрієм Бойком, Євгеном Мураєвим і їхніми політсилами. До партії нового президента Володимира Зеленського «Слуга народу» «Європейська солідарність» ставиться обережно.

«Ми не розглядаємо «Слугу народу» як опонента — ми розглядаємо її як партію, що пропонує нові речі. Але якщо ці речі — пропозиція представника президента на переговорах щодо припинення окупації на Донбасі припинити Україні стріляти чи повернення до влади реваншистських сил, — про об’єднання не може бути мови», — говорить Олег Синютка.

Він наголошує, що його партія в парламенті співпрацюватиме з тими політсилами, які «будуть працювати на україноцентричність і продовжуватимуть шлях в ЄС і НАТО».

Наталія Стареправо

Парламентські дебати у студії медіа-хабу «Твоє місто відбуваються в межах проєкту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!