Мільярд на парки. Львівський депутат розповів про досвід Харкова в облаштуванні скверів і парків

1185 0
У Харкові є окремий відділ з шести бригад, який ремонтує парки і дитячі та спортивні майданчики із крутим обладнанням і чималим бюджетом у 7 млн. грн.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

На два дні делегація зі Львова поїхала на ознайомчу екскурсію до Харкова, аби зрозуміти, чого Львів може навчитись в облаштуванні та благоустрої парків. До Харкова виїхали представники львівського управління екології, садівники, керівники парків та керівник депутатської комісії з екології з фракції «Самопоміч» Влодко Лучишин. 

«Облаштування парків та скверів у Харкові – пріоритет. Тільки на утримання парків тут виділяють 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Щоправда, у них бюджет міста утричі більший, аніж у нас. Що вже казати про розмір інвестицій в громадські простори. Харків першим з українських міст взявся за масове облаштування громадських просторів, тому результат дуже помітний», – повідомив Влодко Лучишин.

Депутат зазначив, що парки у Харкові концептуальні, кожен при створенні має якесь призначення і стиль. У всіх парках якісні й доглянуті безкоштовні туалети. У місті є автоматичний полив газонів та клумб. При створенні парків, за спостереженням депутата, використовують якісні матеріали.

Також, за його словами, у місті відійшли від ручного прибирання парків, натомість харків'яни закупили багато різної прибиральної техніки, і вони змогли зекономити на двірниках.

У Харкові, каже Влодко Лучишин, є окремий відділ з шести бригад, який ремонтує парки і дитячі та спортивні майданчики із крутим обладнанням і чималим бюджетом у 7 млн. грн. 

Але львівська делегація звернула увагу, що Харків багато інвестував у техніку і матеріали, але мало вкладав у навчання працівників. Відтак, багато молодих дерев садять на відстані метр одне від одного, що за кілька років стане проблемою,  дорослі дерева там кронують “налисо”, як колись робили у Львові. Також, на думку Лучишина, харківським паркам бракує  середніх поверхів насадження - високої трави, чагарників чи низькорослих дерев.

«Якщо говорити про власні відчуття, то для мене головні харківські парки – надто помпезні, надто тісні, попри величезні площі, з надміром і водночас браком рослин, і з відсутністю відчуття спокою і відчуття перебування на природі. Наприклад, мене дуже здивувало, що у парку не можна ступити ногою на газон. Ну і що вже зовсім не міг собі уявити, що скажу: в парку забагато... освітлення», – каже Влодко Лучишин.

До слова, на території Львова є 33 парки, включно із двома ботанічними садами. Головна ціль міста – до 2025 року зробити ці парки відчутно кращими та цікавішими. Лише до кінця цього року в управлінні екології запланували висадити у Львові понад 1400 дерев та більше 4 000 кущів.

Фото Влодка Лучишина

Публікація в рамках програми висвітлення діяльності Львівської міськради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!