Чого найбільше бояться українці під час епідемії коронавірусу. Дослідження

2454 0
Багато людей втратили доходи і не мають заощаджень, що і провокує страхи.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

За даними всеукраїнського опитування, проведеного Info Sapiens 25-29 березня, найбільше – 43% опитаних – українці бояться заразитись коронавірусом.

На другому місці серед страхів – зниження доходу, про що сказали 34% опитаних. Ще 33% бояться ненадання належної медичної допомоги. Повної втрати доходу бояться 29% опитаних.

Читайте також: Долар в Україні може подорожчати до 29,5 грн

26% респондентів зазначили, що бояться відвертання уваги від неправильних рішень влади. 23% опитаних бояться втратити роботу і лише 7% – не бояться жодних наслідків епідемії.

Загалом думки українців щодо серйозності наслідків епідемії і карантину розділилися: 40% не очікують суттєвих втрат, 47% — бояться серйозних наслідків, а для 7% серйозні наслідки вже настали.

Щодо фінансового становища українців під час карантину, то 38% опитаних зазначили зменшення регулярного доходу родини внаслідок епідемії, 16% — повну втрату доходу, 14% — втрату роботи, 10% — фінансові збитки (наприклад, через здачу квитків). Загалом 60% українців назвали щонайменше один вид фінансових збитків.

Читайте також: Як вижити на карантині ще місяць. Поради фінансового експерта

Серед тих, хто працював до карантину, лише 46% за березень отримають заробіток в повному обсязі, 34% — в меншому обсязі, ніж очікувалось до карантину, 10% втратили роботу через карантин, решта не дали відповідь на запитання. Перших більше в державному секторі (61%), аніж в приватному (40%).

Серед тих, хто втратив роботу або частину доходу внаслідок карантину, 45% стверджують, що їм вистачить грошей тільки на березень або що вже не вистачає, 34% — на березень і квітень і тільки 16% — що на три і більше місяців. В ситуації, що склалася, 77% українців намагатимуться економити та заощаджувати, і тільки 12% — витрачати більше грошей (наприклад, на запаси або великі покупки), тому що, на їхню думку, вони можуть знецінитися або неможливо буде купити потрібні товари.

Якщо розглядати нефінансові збитки, то 11% українців також скаржилися на зловживання з боку влади, а 8% — на ненадання належної медичної допомоги. Загалом 69% опитаних зазначили, що їхні родини так чи інакше постраждали від епідемії.

Читайте також: У Львові ресторатори з однієї вулиці об’єдналися, щоб пережити кризу. Відео

Вибірка дослідження становить 809 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,4%. Опитування проводилося 25-29 березня 2020 року за власні кошти Info Sapiens.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!