Чого найбільше хочуть українці на Новий рік, – опитування

1357 0
Найменше мріють про одяг, взуття та ювелірні прикраси. А гроші опустилися на третю сходинку.

Понад 18% українців назвали найбажанішим подарунком на Новий рік романтичну подорож. На другому місці – бажання отримати автомобіль та аксесуари до нього, цього хотіли би майже 12% опитаних. Трохи більше 10% людей називають омріяним подарунком гроші. Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Читайте також: Майже 94% львів’ян вважають себе галичанами, – опитування

У «доковідні» роки подарунок у вигляді грошей був найбільш бажаним для більшості українців. Натомість тепер багато хто сумує за подорожами, а гроші опустилися на третє позицію. Після них йдуть мобільний телефон та електронні пристрої – понад 9% та побутова техніка  майже 7%.

Водночас вибір бажаних новорічних подарунків між чоловіками та жінками суттєво відрізняється. Наприклад, у романтичну подорож хотіли б поїхати 20% жінок і 17% чоловіків. Автомобілі чи аксесуари до них хотіли би отримати 14% чоловіків і 10% жінок, побутову техніку 8,3% жінок і 4,5% чоловіків. Туалетну воду, парфуми, косметику хотіли б отримати 6% жінок і 3% чоловіків. 

Водночас, серед вікових категорій у романтичну подорож у віці до 60 років хотіли б відправитися 20-25% українців, у 60-69 років 11%, а після 70 років тільки 4%. Також бажання отримати автомобіль з віком зменшується від 19% до 3%.

Крім бажання подорожувати, в українців також зросло, у порівнянні з минулими роками, бажання отримати новий мобільний телефон, планшет та інші електронні пристрої. Імовірно, це пов’язано з інформатизацією суспільства та нинішніми вимогами пандемії щодо дистанційного навчання та роботи.

Під час опитування респонденти могли дописувати власні варіанти бажань. Найчастіше це були мир та здоров’я. Також опитувані називали бажання привітань від дітей чи онуків або щоб вони приїхали у гості.

Довідково

Опитування Київський міжнародний інститут соціології проводив з 3 до 11 грудня 2021 року серед людей віком від 18 років у всіх підконтрольних уряду регіонах України. Метод опитування — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Усього опитали 2000 респондентів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!