Чого вчив Любомир Гузар: 5 думок Блаженнішого

4068 0
Рік тому, 31 травня, від важкої хвороби помер Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Tvoemisto.tv пропонує пригадати важливі думки Любомира Гузара.
фото Лілії Гуцол

фото Лілії Гуцол

Робіть кожен день свою роботу, і не тільки заради самого себе, робіть разом з іншими і для всіх

В єдності — сила, і вона дозволяє встояти перед будь-якими посяганнями, будь то люди, що прийшли відібрати шматок вашої землі, або люди, які прийшли вас обдурити. Якщо будемо працювати, то нема чого боятися. Уся та зневіра, яка запанувала у нашому народі, немає солідного оправдання. Якщо будемо працювати, формуватимемо фундамент на солідних основах наших традицій, тоді нема чого боятися... Якщо ви ще не взялися до роботи, то зробіть це. Тоді спільними силами, маючи добрі дороговкази, будемо втішатися гарною і здоровою Україною!

Нам треба перевиховати народ

Можливо, це особливе завдання церкви і проповідників — говорити про це людям. Але і свідомі громадяни повинні впливати один на одного, показуючи, на скільки негативною є корупція, як вона позбавляє людину правильного і нормального ставлення до світу. Адже це крадіжка, і, роблячи так, я позбавляю людину найдорожчого — її прав. Я маю право як громадянин, але якщо я за них маю нелегально заплатити, то позбавляюсь прав. Це така викривлена система, і вона в радянський час була вбудована в суспільну.

Читайте також: 5 тез Блаженнішого Любомира Гузара про жінку в Україні та її особливу місію

Потрібно, щоб люди хотіли одужати

У нас за плечима поганий час життя в СРСР. Ми хочемо звідти піти і мріємо про справедливість і правду, до яких прагнемо. Але мрія і щоденна робота — різні речі. І в 90‑і, і зараз люди думають, що стати незалежним — це легко. Але ми повинні розуміти, що все ще перебуваємо в ситуації переходу і повинні свідомо залишати погані звички — давати хабарі, не звертати уваги на інших людей і жити тільки для себе.

Треба виховувати людей, особливо молодих, аби вони жили й працювали справедливо

Мусимо пройти довгий і солідний процес перевиховання для старших. А для молодших – процес виховання. Молодих українців треба плекати в дусі справедливості й правди. Якщо вчителі даватимуть поганий приклад, то не варто сподіватися на зміни. Учителі мають сумлінно працювати над вихованням дітей. Звісно, передусім, цим повинні займатися і батьки. Ми маємо відповідальність перед нашими дітьми – мусимо допомогти їм стати добрими людьми.

Про шлях до демократії та довіру

Важко сказати, у якій мірі ми вже є демократами. На нас чекає тривалий процес перевиховання. Демократія вимагає відповідальних і свідомих людей, яким можна довіряти і які вміють довіряти. Довіра – це не те, чому ми вчимося. Довіра – це те, що ми здобуваємо. Не питайте себе, як і кому ми маємо довіряти. Запитуйте: як ми поводимося, чи наш спосіб говоріння, думання і діяння пробуджує в людях почуття довіри до нас?


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!