Чоловіки-військовослужбовці зможуть брати декретну відпустку

19522 0
Верховна Рада у першому читанні підтримала надання відпустки чоловікам-військовослужбовцям для догляду за дитиною.
Фото: ua.news

Фото: ua.news

У парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачає надання декретних відпусток не лише жінкам, а й чоловікам, у разі якщо обоє служать у збройних силах. Верховна Рада 18 липня у першому читанні підтримала надання відпустки чоловікам-військовослужбовцям для догляду за дитиною. 

Як пише УП, у травні 2021 року в Україні забезпечили рівні можливості матері і батька на догляд за дитиною і трудову діяльність. Однак ці норми не розповсюджувалися на військових.

«Хоча законодавчі акти з питань трудових відносин й містять норми, що формально закріплюють право жінки і чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, на практиці чоловіки-військовослужбовці зіштовхуються з перешкодами у реалізації такого права», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також: В Україні можуть розширять список осіб, які не підлягають призову під час мобілізації

Автори законопроєкту зазначили, що у мирний час правом на декретну відпустку можуть скористатися лише чоловіки, які виховують дитину самостійно. Військовослужбовці-чоловіки повинні обирати між вихованням дитини та військовою кар’єрою, водночас військовослужбовці-жінки не постають перед таким вибором, адже мають можливість скористатися декретною відпусткою.

«Аналізуючи чинне законодавство, можна дійти висновку, що у військових формуваннях існує особливе ставлення до жінок, яке перешкоджає не лише розвитку їхньої військової кар’єри, а також дискримінує чоловіків у доступі до певних соціальних гарантій, зокрема тих, що пов’язані з вихованням дітей», – вважають депутати.

Нагадаємо, із початком повномасштабної війни росії проти України, 24 лютого 2022 року видали Указ президента «Про загальну мобілізацію». По всій країні чоловікам призовного віку роздають повістки, що зобов’язує їх з’явитися у військкомат для наступного несення військової служби або ж підтвердження непридатності. Проте є категорія громадян, які не підлягають призову. Детальніше читайте тут. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!