Чому до літа 2015 року Україна не матиме безвізового режиму з ЄС?

4266 0
До літа 2015 року безвізового режиму для України не буде, вважає керівник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. «Він (режим) можливий лише тоді, коли ми виконаємо всі завдання, дочекаємось їх фіксації на офіційному рівні європейськими інституціями. Вердикт у візовому питанні Україна може отримати восени наступного року. Це більш реалістичний сценарій», – каже вона.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Ускладнення Польщею умов отримання візи для українців Ірина Cушко пояснює ускладненням ситуації в Україні, подіями на Сході: «Насамперед через події на сході України. Адже посилення візового режиму розглядається консульствами як інструмент безпеки передусім для своїх громадян і ситуації з міграційними ризиками. Тому можна говорити, що це є певна реакція на загострення ситуації на сході держави, незважаючи на так зване тимчасове перемир’я», – сказала вона Львівській пошті.

Також, з її слів, причиною цього рішення може бути і збільшення кількості внутрішньої міграції. «Або те, що багато людей користуються можливістю отримати шенгенські візи, щоб потрапити на територію ЄС і там залишитись як шукачі притулку чи нелегальні мігранти. Тому консульства намагаються встановити додаткові фільтри для перевірки намірів громадян при перетині кордону», – сказала Ірина Сушко.

З її слів, розмови про безвізовий режим активізувались перед виборами, спершу президентськими, а потім і парламентськими. «На цьому питанні політики намагались збільшити свої рейтинги, але їм це не вдалося. Проте технічний процес дуже чітко показує, коли дійсно можемо сподіватися на скасування віз до Європи… В Україні існує Національний план заходів, який був підписаний у рамках візової лібералізації. Зраз ми є лише на середині цього шляху. Ми виконали законодавчі вимоги, тобто підготували і прийняли необхідні законопроекти. Відповідно, отримали від ЄС право на перехід до другої фази. Зараз знаходимось на етапі виконання технічних завдань і підготовки до роботи чотирьох сфер. Зокрема йдеться про безпеку і юстицію», – сказала Ірина Сушко.

З її слів, новий уряд має пришвидшити процес видачі біометричних документів, тобто збільшити їх кількість. «Також необхідно поновити міграційний профіль, це якщо говорити про управління міграції. Потім підписати іміграційний протокол із Євроюстом. Крім того, провести різні заходи у сфері боротьби з корупцією», – пояснила вона.

Читайте також: Візи для українців: вимоги, особливості, спрощення


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!