Чи безпечний Львів для велосипедистів?

3316 0
У Львові облаштовують велодоріжки, місто активно промує велорух та кількість ДТП за участі велосипедистів збільшується. У липні під колесами автобуса загинув неповнолітній велосипедист, а наприкінці червня через падіння з велосипеда загинув 12-річний хлопець, який катався без шолома. Tvoemisto.tv звернулося за коментарем до міської влади та Львівської асоціації велосипедистів, аби дізнатися чи безпечне місто для велосипедистів.
фото: facebook.com/velolviv

фото: facebook.com/velolviv

Радник міського голови Львова з питань розвитку інфраструктури Олег Шмід: «Місто розвиває велоінфраструктуру – це все, що ми можемо зробити для зменшення кількості смертельних ДТП за участі велосипедистів. Ми намагаємось зменшити трафік на дорогах, будуємо додаткові велодоріжки, намагаємось спілкуватись із велоспільнотою Львова. Ми не можемо примусити всіх убирати шоломи. Адже це те саме, що змусити всіх пішоходів ввечері одягати наліпки, що відбивають світло. Та й більшість смертей велосипедистів трапляються через перевищення швидкості: або водіїв, або ж і самих велосипедистів. Але якби на законодавчому рівні усім заборонили їздити велосипедами  без шоломів, то не факт, що це принесло б користь. Адже у Австралії подібні дії зі сторони держави завершились різким зменшенням велосипедистів, зростанням кількості автівок і, як наслідок, – транспортним перенавантаженням. Тому, я вважаю, що агітувати вбирати шоломи треба, а от примушувати – не варто».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Велосипедисти vs. пішоходи Львова. Кого можуть оштрафувати?

Представник Львівської асоціації Велосипедистів Орест Олеськів: «Ми вважаємо, що смертельні ДТП за участі велосипедистів трапляються із кількох причин. По-перше у Львові зростає кількість велосипедистів останнім часом, а велоінфраструктура міста ще до цього не готова. Тому їм приходиться їздити на дорогах разом із автівками та громадським транспортом, водії яких також не звикли до їх участі у дорожньому русі. По-друге правил дорожнього руху досконало не знають ані водії, ані пішоходи, ані велосипедисти. По-третє – бездіяльність служби ДАІ. Адже вона насамперед має дбати про те, щоб усі сторони дорожнього руху дотримувались правил.

Щодо того, що лише 15% львівських велосипедистів їздять у шоломах, то це нормальна цифра. У європейських країнах, де значно більше велосипедистів, ще менший відсоток тих, котрі вбирають шоломи. Тому не слід вважати захисне екіпірування панацеєю від таких випадків, адже найчастіше шолом від смерті не рятує. Ми проводимо заходи, де розповідаємо і про правила руху, і про шоломи, але примушувати когось їх вбирати не має сенсу».

У Львові збільшується кількість ДТП за участю велосипедистів. Зокрема, лише 57 наїздів на велосипедистів сталося за останні півроку, – інформує сайт ЛМР.

Нагадаємо, що згідно дослідження, 62,8% львівських велосипедистів надають перевагу повсякденному одягу, ще 28,9% - спортивному і лише 8,3% використовують спеціальний одяг для їзди на велосипеді. Щодо екіпірування, то більшість львів’ян під час руху не мають при собі ані шолома, ані інших захисних елементів екіпірування (наколінники, світловідбиваючий жилет, фари) (85,0%).

Із правилами дорожнього руху для велосипедистів можна ознайомитися на сайті.

Спілкувалася Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!