Чому корисно їсти яблука. Пояснює МОЗ

4946 0
Щоби яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити.
ілюстративне фото: khm.depo.ua

ілюстративне фото: khm.depo.ua

Яблука дуже корисні для здоров'я, і їх треба їсти щодня. Про це на своїй сторінці у Facebook пише в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун.

Яблука містять пектин — розчинну клітковину. В одному яблуку середнього розміру міститься п’ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть в нашому кишківнику, утворюють з клітковини жирні кислоти з коротким ланцюгом та незамінні амінокислоти, що нам необхідні. Щодо вітаміну C, пише Уляна Супрун, його в одному яблуку не так багато — десята частина денної норми.

Яблучна шкірка — це джерело флавоноїдів, тобто сполук, які мають антиоксидантну дію. Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози. Окрім цього, яблука допомагають знизити ризики раку легень, а також колоректального раку, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.

Читайте також: Конфліктуйте і не бійтеся відповідальності. Поради молоді від Уляни Супрун

Поліфеноли яблук також зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина стає на заваді атеросклерозу і запобігає коливанню рівня цукру. Також щоденне вживання яблук зменшує ризики появи діабету 2 типу. 9-річне дослідження виявило, що споживання одного або кількох яблук на день зменшувало ці ризики на 28%, у порівнянні з тими, хто не вживав яблук взагалі.

Також яблука допомагають берегти здоров’я серця та судин. До прикладу, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину), але не яблучного соку. Зокрема споживання яблук зменшує ризики інсульту.

Читайте також: Процедури для омолодження шкіри, які варто зробити взимку

А ще яблука запобігають переїданню та допомагають тримати в нормі вагу. Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. Водночас дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину та з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов'язано з найменшою часткою збільшення ваги з часом.

Щоби яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити. Саме в шкірці багато клітковини та поліфенолів. Водночас не варто боятися пестицидів — на яблуках вже не самі пестициди, а їхні залишки, бо пестициди швидко руйнуються на сонці.

ТЕГИ: яблука

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!