Чому в комунальних лікарнях платні послуги КТ та МРТ. Пояснення

7681 0
Середня вартість проведення МРТ становить 1 600 грн, а від Національної служби здоров'я України її тариф відшкодування – 560 грн.
Фото: Нейромед

Фото: Нейромед

Кошти, які відшкодовує Національна служба здоров'я України за медичні послуги, у багатьох випадках є значно меншими, ніж собівартість послуги. Так, середня вартість проведення МРТ становить 1 600 грн, а від НСЗУ її тариф відшкодування – 560 грн. Через це лікарням необхідно покривати витрати, які недоплачує держава втричі. Про це під час дискусії Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко.

Як додав голова комісії охорони здоров'я та соціального захисту ЛМР Валерій Варемчук, в порівнянні з минулими роками кошти, які надходять для медичної галузі, зросли в рази. За попередній рік Перше ТМО отримало близько 2,5 млрд гривень надходжень, і 5% з цієї суми – це оплата НСЗУ, а з бюджету розвитку міста в цій сумі лише 17%, тобто менше п’ятої частини. Основне, на що скеровують кошти бюджету розвитку, це на закупівлю обладнання і ремонт приміщень. Більшість обладнання в лікарнях – благодійна допомога, а не податки чи бюджет міста.  

Читати також: Рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом уже з квітня. Як їх отримати та скільки будуть дійсні

За словами директорки з розвитку Першого медичного об’єднання Львова Ірини Заславець, обладнання потребує обслуговування. Водночас згідно з пакетом НСЗУ, коли спеціаліст направляє на дослідження, то воно для пацієнта безкоштовне. Якщо людина не була в сімейного лікаря, а потім вузького спеціаліста, і просто хоче прийти на МРТ, КТ чи УЗД, то вона мусить платити.

«Інколи лампочка, що перегоріла (усередині обладнання – ред.), потребує десятки і сотні тисяч гривень. Також це потребує спеціалістів високої кваліфікації, тому враховуємо і заробітні плати. Наприклад, у Першому ТМО торік було 512 тисяч пролікованих пацієнтів. Через великий потік пацієнтів обладнання виходить з ладу. Платна послуга – це не в кишеню комусь, а офіційний платіж, який потім спрямовується на заміну обладнання і ремонт. Мати високоточне обладнання, гарні приміщення і високі лікарські зарплати – затратно», – пояснює Ірина Заславець.

Перреглянути дискусію «Львів медичний. Як у місті та регіоні реформуються заклади охорони здоров'я» можна на YouTube та Facebook «Твого міста».

Нагадаємо, що із міських медзакладів у Львові безкоштовно зробити магнітно-резонансну томографію можна лише у лікарні святого Луки (колишня назва – 8 міська лікарня). Окрім цього, таку ж послугу надають безоплатно у Львівському обласному клінічному діагностичному центрі, що на вул. Пекарській. Що для цього потрібно, читайте в матеріалі.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!