Чому на Львівщині найбільше хворих медиків з-поміж інших областей України

14965 0
На Львівщині Сovid-19 обірвав життя 21-го медпрацівника.
Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

У Фонді соціального страхування України заявили, що найбільше медиків, які захворіли на Covid-19, зареєстрували у Львівській області. Там назвали 1 518 випадків, що складає 17,3% від усіх повідомлень про випадки захворювання медиків на коронавірус внаслідок виконання посадових обов’язків. Для порівняння, у Києві –  808 повідомлень, у Рівненській області – 804, Закарпатській області – 653, Чернівецькій області – 578 та Волинській області – 547.

Тvoemisto.tv з’ясовувало, чим пояснюється той факт, що на Львівщині удвічі більше захворілих медиків, аніж в інших областях.

Читайте також: Людина-фортеця. У пам'ять про медика-майданівця Василя Савенка

Чому на Львівщині найбільше захворілих медиків?

Директор обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів припускає, що основною причиною такої кількості захворілих медиків є недотримання правил особистого захисту. Також і те, що медпрацівники львівських базових лікарень контактують зі сотнями пацієнтів і не можуть вберегтися від можливого інфікування.

«Я не можу сказати, що це пов’язано з тим, що у нас більше тестують медиків. Скоріше це через те, що можливо у нас медики менше дотримувалися правил особистого захисту або приймали хворих, коли ще не знали, що ті хворі. Медик повинен надавати допомогу, якщо це інфаркти, критичні стани тощо. Ніхто не буде чекати на ПЛР, щоб чітко знати, чи інфікований пацієнт», – говорить Роман Павлів.

Він наводить приклад лікарні швидкої допомоги на Миколайчука, де найперше захворіли десятки медпрацівників.

«Якщо взяти тисячоліжкову лікарню, то уявіть, яка це маса людей, скільки там медперсоналу – хтось консультує, хтось проводить маніпуляції. Але думаю, що насамперед причина у недотриманні захисту та безпеки. Хвороба не вибирає професії. Вона уражає тих, хто себе не захищає у першу чергу», – наголошує керівник лабцентру.

У самому лабораторному центрі, за його словами, з початку епідемії на коронавірус захворіли близько 50-ти працівників, хоча випадків, які були чітко пов’язані з інфікуванням на роботі не було, каже посадовець.

Читайте також: Працювала до останнього. У пам'ять про керівницю міського лабцентру Галину Михальчук

За словами Романа Павліва, епідрозслідування інфікування медиків проводять при лікарнях, де є епідеміологи, а де немає відповідних спеціалістів, лабцентр скеровує свого фахівця. З початку епідемії уже провели близько тисячі епідрозслідувань. Він каже, що часто не вдається встановити, де саме медпрацівник інфікувався і знайти контактних осіб.

«Кожен випадок досліджують, тому що потрібні документи для держопраці, щоб визнавати, чи це пов’язано з виробництвом чи ні, які платити гроші за це. Наш документ, карта епідрозслідування як один із документів подають на комісію при лікувальному закладі і результати скеровують у держпрацю для з’ясування можливості відшкодувань для людини, яка захворіла. Якщо з виробничим процесом, то там одна сума, а якщо в побуті, то інша», – розповідає Роман Павлів.

Хоча, додає посадовець, медики насамперед мають комунікувати зі страховою компанією.

Скільки зараз хворіє медиків у Львові?

Заступниця міського голови Львова, керівниця штабу з протидії поширенню корона вірусу Галина Слічна розповіла Тvoemisto.tv, що на Львівщині станом на 1 вересня від початку епідемії коронавірусом інфікувалися 1745 медичних працівників. 78% з них вже одужали. На жаль, 21 медпрацівник помер внаслідок ускладнень від хвороби.

За її словами, у Львові захворіли 506 медиків, із них 86% вже одужали. У міських медзакладах був один летальний випадок – на початку епідемії померла сестра-господиня у лікарні на Ужгородській. Сьогодні ж коронавірусною інфекцією хворіють 68 медпрацівників, з них 56 лікуються вдома і 12 – у міських стаціонарах.

Читайте також: «Пан генерал». У пам’ять про військового медика Івана Гайду

«Зараз хворі 12 медпрацівників з пологового будинку №1 на Мечникова, 11-теро з лікарні швидкої допомоги, 12 – з першої міської лікарні на Ужгородській, 6-теро з четвертої поліклініки на Сихові, четверо із четвертої міської лікарні, двоє – з третьої міської лікарні, двоє – з 10-тої, ще двоє з другої поліклініки на Симоненка, троє – з третьої поліклініки, четверо – з п’ятої поліклініки, з дитячої лікарні на Пилипа Орлика – четверо і з восьмої міської лікарні – четверо», – розповіла Галина Слічна.

Посадовиця каже, що в обласній інфекцій лікарні немає такої кількості захворілих медиків, тому що вони навчені працювати з інфекціями.

«Треба розуміти, що лікарі будуть хворіти. І я ще на початку епідемії говорила, що найменше захворілих медиків буде в інфекційній лікарні, тому що це лікарі, які навчені працювати з інфекцією. Сьогодні хворіють 68 медпрацівників у місті  – це не така вже й велика кількість, як на початках. Тому є різні фактори, які впливають, зокрема необережність. Ти думаєш, що тебе мине», – пояснила Галина Слічна.

Вона також уточнила, що від держави медики міських закладів ще не отримали жодних виплат.

«У нас ніхто ще від держави нічого не отримав. Вони визначають цю допомогу по епідрозслідуваннях. По місту ми робимо свої виплати. З 506-ти медпрацівників вже провели виплати 361-му медику на 7 млн 700 тис. Зараз готуємо документи ще для 31 медика на виплату по 20 тис грн», – сказала Галина Слічна.

Читайте також: Була там, де важко. У пам'ять про лікарку-анестезіолога Ірину Федоришин

До речі, за словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ореста Чемериса, із 1745-ти захворілих на Covid-19 медиків 591 – лікар, 668 – середніх медичних працівників, 306 – молодших та 160 інших працівників медзакладів.

За його словами, найбільша кількість випадків захворювання серед медиків була у клінічній лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова – 185 медичних працівників, у Львівській обласній клінічній лікарні захворіло – 125 медиків, 108 медиків – у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та 51 у Львівському обласному госпіталі інвалідів воєн та репресованих.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv започаткувало серію публікацій-спогадів «У пам'ять про медиків», в яких ми розповідаємо історію про медиків, життя яких обірвав коронавірус.

Христина Гоголь

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!