Політична реклама

Чому не варто чекати зниження цін на ліки

1828 0
Ціни на ліки в Україні почали зростати у зв’язку зі знеціненням гривні ще в кінці зими. У середньому вони зросли на 70%. Однак найближчим часом знижуватись ціни не будуть. Для цього потрібно, аби зміцнилась гривня та на державному рівні було прийнято відповідні стабілізуючі заходи.

Про це в ефірі tvoemisto.tv повідмила директор Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації Аптечна професійна асоціація України Олена Комарянська.

«Очевидно, спочатку був якийсь залишок в аптеках, і вони певний час не переглядали ціни. Але, як правило, аптеки мають запас на 10-12 днів, тобто зовсім невеликий. Відтак, ціни для споживача змінюються досить швидко. Крім того, з квітня було впроваджено ПДВ на лікарські засоби, тому ціна ще зросла. Різні засоби подорожчали по-різному: імпортні більше, українські – менше. Але в середньому ціни зросли на 70%», – сказала Олена Комарянська.

Для стабілізації ситуації, зауважила вона, представники аптечної галузі ще в квітні пропонували уряду зняти процедуру перереєстрації ліків (на неї виробники ліків витрачають власні кошти, – ред.), преглянути переліки засобів з обмеженою націнкою, впровадити задекларовані ціни (обмежити рівень націнок на низку засобів), скасувати ліцензуання – зробити вільний доступ на український ринок ліків, які дозволено застосовувати в Європі.

«Націнка завжди більше регулювалась на рівні аптек, але аптеки впливають тільки на 24% вартості лікарського засобу, а виробник – на 76%. Тому зміни, в першу чергу, мають стосуватися виробника. Це зможе суттєво вплинути на вартість», – сказала Олена Комарянська.

Щодо того, що в різних аптеках може суттєво відрізнятися ціна на один і той самий засіб, експерт зауважила: «Це залежить від націнки, від вибору постачальника – у них можуть бути різні ціни, а також - від різних умов закупівлі».

Зазначимо, впродовж червня значна кількість лікарських препаратів зникне (або уже зникла) з продажу. Зокрема, через процедуру їх перереєстрації (перелік). Також серед причин відсутності ліків у аптеках – перевірка ліків, їх відсутність у постачальників тощо.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!