М'ясо визнано шкідливим. Що радять дієтологи?

8187 0
Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила той факт, що споживання переробленого м’яса, такого як шинка, бекон чи сосиски збільшує ризик захворювання на рак. Проте, в той же час вони стверджують, що вживання м’яса має свої переваги для здоров’я. Tvoemisto.tv дізналось яке м’ясо та в якій кількості слід їсти без шкоди для здоров’я.
mport.ua

mport.ua

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я йдеться про те, що 50 грам переробленого м’яса на день, а це менше, ніж два шматочки бекону, підвищує ризик захворювання на рак прямої кишки на 18%. Проте, в той же час вони стверджують, що споживання м’яса має свої переваги для здоров’я.

Чи варто відмовлятися від м’яса?

Відмовлятися від м’яса ні в якому разі не потрібно, оскільки, це єдиний продукт, який містить в собі тваринний білок, необхідний для організму людини. За словами, Ольги Бідюк, головного позаштатного гастроентеролога м. Львова Управління охорони здоров’я, заввідділом гастроенетрелогії в комунальній міській клінічній лікарні №5, найкраще вживати м’ясо у холодну пору року, особливо, коли на вулиці вже є мороз. М’ясо багате на тваринний білок, якого потребує наш імунітет в час, коли найлегше захворіти.

Яке м’ясо та в якій кількості слід споживати?

За словами лікаря-дієтолога Муштрук Ольги, найкраще вживати натуральне м’ясо, філе індика чи курки, оскільки воно є найкориснішим для людського організму.

«Людина повинна вживати в середньому 1 грам білка на 1 кілограм нормальної маси тіла. В такій кількості це виходить 150-200 грам м’яса (птиці) на день. Якщо людина хоче схуднути вона збільшує кількість його споживання. Ця норма стосується людей середнього віку. Чим старша людина тим менше м’яса їй потрібно споживати. Окрім цього, в нашому бідному на йод регіоні, ми повинні споживати в їжу три рази на тиждень морську рибу, яка багата на ОМЕГА-3 кислоти. Тому, краще з’їсти кусочок риби чи натурального м’яса, ніж ковбаси», - розповідає Ольга Муштрук.

Проте, за словами Ольги Бідюк, лікаря-гастроенетеролога, слід їсти біле м’ясо, наприклад, грудку індика чи курки, а найкориснішим є м’ясо запечене в рукаві. І звичайно ж не варто споживати його неконтрольовано. М’ясо варто їсти з великою кількістю салатів.

Ковбаса: за чи проти?

«У перероблених ковбасах ми хочемо найти м’ясо якого там нема. Як правило, його замінюють соєвим білком. Соя, яку використовують часто є імпортною, а отже й генномодифікованою й саме вона може викликати онкозахворювання. Також ковбаси містять в собі багато рослинних естрогенів, жіночих статевих гормонів. Вживання їх у їжу може викликати проблеми зі здоров’ям як в чоловіків так і у жінок», - розповідає Ольга Муштрук.

Також лікарка ділиться, як відрізнити погану ковбасу від хорошої. Часто в перероблене м’ясо додають воду з крохмалем для того щоб збільшити кількість продукту. Такі складники є шкідливим для людського організму. Для того, щоб розпізнати чи є крохмаль в ковбасі її слід розрізати і крапнути краплю йоду. Якщо ковбаса посиніє, то вона містить в собі крохмаль і є недоброю. Важливо, що ковбаса не повинна коштувати дешевше за м’ясо на ринку. Чим дешевша ковбаса, тим менше в ній натурального продукту.Ковбасу треба вживати дуже рідко, хіба на свята. 

Розмовляла Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!