Чому не варто робити КТ і пити антибіотики при підозрі чи легких проявах Covid-19. Пояснення Уляни Супрун

30193 0
Робити знімок рекомендовано госпіталізованим пацієнтам із важким перебігом хвороби.
Фото: freepik

Фото: freepik

Колишня в.о міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун каже, що хворим із Covіd-19 пацієнтам за легкого перебігу хвороби не варто самостійно призначати собі КТ та пити одразу антибіотики. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбук.

Читайте також: Чому львівським лікарням потрібні не лише апарати ШВЛ, а й КТ

Вона каже, що такі поспішні кроки часто роблять пацієнтами, у яких підтверджений Covid-19, а хвороба проходить досить легко (температура 36,6, без кашлю та задишки).

«Зробивши знімок, пацієнти можуть побачити вірусні зміни по типу «матового скла» і починають приймати одразу 2-3 антибіотики з резервного ряду. Але самі по собі дані про вірусне ураження легень є у більшості пацієнтів. І це не є причиною пити антибіотики... Не варто робити КТ і для первинної діагностики Covid-19. Зміни на знімку можуть бути викликані іншими інфекціями та хворобами – грипом, SARS чи MERS, а це нівелює специфічність цього виду діагностики для Covid-19», – пояснює Уляна Супрун.

За її словами, робити знімок рекомендовано госпіталізованим пацієнтам із важким перебігом хвороби, які мають конкретні клінічні показання до КТ, наприклад, задишку чи наявність супутньої патології. При цьому направляти на КТ чи рентген має лише лікар.

Також Уляна Супрун каже, що не варто пити навмання антибіотики за появи незначних симптомів і вимагати у свого лікаря рецепта, щоб «перестрахуватися» чи «для профілактики».

Читайте також: Чи вартує в час пандемії вакцинувати дітей від грипу. Пояснення педіатра

Вона пояснює, що антибіотики неефективні проти вірусів, тому що діють на бактерії. Якщо у легенях виникає запалення бактеріального характеру, то правильно підібраний антибіотик знищить бактерію, і запалення поступово зникне. Але у разі захворювання на Covid-19 запалення в легенях може бути, але найчастіше воно має вірусний характер, тобто викликане вірусом. Антибіотики у цьому випадку зовсім не допоможуть, звертає увагу Уляна Супрун.

«Безконтрольний прийом антибіотиків та самостійне призначення КТ і як наслідок –  знову ж таки прийом антибіотиків, коли їх не треба пити – дві дуже поширені та небезпечні проблеми, пов’язані з діагностикою та лікуванням Covid-19», – наголосила Уляна Супрун.

Антибіотик має призначати лікар, у разі появи в пацієнта бактеріальної інфекції або коли пацієнт має дуже високі ризики її розвинути, особливо, якщо знаходиться в групі ризику. Свідченням, що у людини є бактеріальне ураження легень, можуть бути симптоми, такі як висока температура (38,5) чи кашель з гнійною мокротою (вірусна та бактеріальна пневмонії можуть «співіснувати»). Також свідченням може бути дуже різке погіршення стану, одразу за кілька днів від появи перших симптомів.

Читайте також: Чи допоможуть вітаміни та імуномодулятори уберегти дитину від захворювань

«Але недієвість антибіотиків у боротьбі з вірусами чи витрачені марно кошти не найстрашніше у безконтрольному та нераціональному прийомі антибіотиків. Дуже загрозливе і небезпечне явище у зв’язку з цим антибіотикорезистентність. Тобто бактерії, які є збудниками небезпечних хвороб, стають стійкими до антибіотиків і фактично перестають діяти. Це вже призвело до того, що деякі люди не можуть вилікувати інфекційні хвороби курсом антибіотиків, які допомагали в цих випадках раніше», – підсумувала колишня міністерка.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!