Чому не варто запасатися звичайним йодом на випадок ядерного удару

7906 0
В аптечці повинні бути таблетки йодиду калію, які слід випити у перші хвилини.

Йод та зеленка вже вийшли з використання, й тепер їх майже не застосовують. Оскільки вони не є засобами першої потреби, від них краще відмовитися. Натомість у домашній аптечці буде цілком достатньо мати хлоргексидину. А на випадок хімічної чи ядерної загрози треба мати таблетки йодиду калію. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила головна фельдшерка Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анна Самковська.

«У аптечці мусять бути таблетки йодиду калію (250 міліграмів). Коли надійде офіційне сповіщення про загрозу радіоактивного зараження, в перші хвилини (до години часу) треба випити ці пігулки. Доза для дорослих становить пів таблетки (175 міліграмів), для дітей від двох до 14 років – 40 міліграмів, а для малюків до двох років – 16 міліграмів», – каже фельдшерка.

Читайте також: Що робити у разі ядерного удару. Інструкція

З її слів, відразу після повідомлення про загрозу варто зачинити всі вікна і двері, бажано герметично, і приготувати дводенний запас їжі та питва. Якщо є можливість, спуститися в укриття. Бажано зробити це в перші 10 хвилин, допоки не випав радіоактивний осад. Взяти зі собою воду в скляній тарі та герметично запаковану їжу і чекати наступних офіційних повідомлень.

Анна Смаковська зазначає, що якщо вже є складена «тривожна» аптечка, то краще використовувати ліки з неї, і в міру використання поповнювати її. Дублювати аптечку не варто, а поповнювати за потреби. Для цього лікарка рекомендує на кришку аптечки наклеїти список ліків і термін їхньої придатності. Це дозволить швидше зорієнтуватися, що є, а чого бракує. Якщо термін придатності ліків закінчується за місяць-два, слід підкреслити їхню назву маркером, аби пам’ятати.

Про те, які ліки варто мати вдома, а що точно не знадобиться в домашній аптечці, також що повинно входити до аптечки на випадок різних непередбачуваних ситуацій: епідемій, воєнних дій, ядерних або хімічних атак, читайте за посиланням.

Юлія Осим

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!