Чому під час реконструкції Палацу спорту у Львові зрізали дерева на вулиці Єфремова

2394 1
Дозвіл видавали на видалення трьох дерев, але скільки зрізали фактично – порахувати не можуть.
Фото: google-maps

Фото: google-maps

Торік на вулиці Мельника, 18 у Львові розпочали реконструкцію колишнього Палацу спорту «Україна». Вона стартувала попри протести мешканців, які вимагали зберегти природні ґрунтові корти, натомість забудовник цю територію запланував забудувати, а самі корти розмістити на даху. 

Читайте також: «На кортах»: Як пройшли слухання щодо реконструкції палацу спорту

Під час будівництва зрізали майже 300 дерев. Дозвіл на це надали в управлінні екології ЛМР, аргументуючи це рішенням ДАБК у Львові на забудову земельної ділянки.

Як повідомили у відповідь на запит Tvoemisto.tv в управлінні екології ЛМР, у департаменті містобудування створили комісію та обстежили ділянку, після чого видали ордери за зрізку 293 дерев, що росли в межах тенісних кортів, а також 11 дерев та одного куща, що росли на решті території Палацу спорту.

Територія Палацу до забудови

Територія Палацу під час будівництва

Торік у жовтні директор ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр "Україна-Китай"», яке проводить реконструкцію, Тарас Ящишен у коментарі Tvoemisto.tv зазначав, що компанія за власні кошти пересадила 63 туї до скверу біля Військового храму стрітення Господнього на вулиці Батуринській. За це вони заплатили більше 200 тисяч гривень. Решту дерев довелось зрізати, зокрема ті, що росли на території кортів. За дерева, які не можна було пересадити, але які були здорові, компанія заплатила місту 55,7 тис. грн.

Утім, окрім дерев на території самого будівництва, зрізали також й кілька дерев, що росли на тротуарі на вулиці Єфремова. У відділі комунального господарства Франківського району Tvoemisto.tv пояснили, що давали згоду зрізати три аварійні дерева, що росли безпосередньо на вулиці. Втім в управлінні екології зазначають, що Франківська РА дозвіл на видалення зелених насаджень у межах реконструкції Палацу спорту «Україна» не давала.

Читайте також: Як виглядатиме спорткомплекс на Мельника у Львові. Оновлена візуалізація

У райадміністрації також кажуть, що не відслідкували, скільки точно дерев зрізав забудовник, адже територія була обгородженою, а нині ніяких слідів від дерев уже немає. Скарг від мешканців щодо дерев також на надходило.

Крім цього, у відділі комунального господарства ФРА зазначають, що місто не інвентаризує вуличні чи прибудинкові дерева, бо на це немає грошей, тож порахувати, скільки дерев зрізали на вулиці, наразі не можуть.

«Це великі кошти, щоб зробити інвентаризацію, і сказати зараз, скільки точно знесли, – неможливо. Але ми написали лист у адміністративно-технічне управління. Після перевірки нам відповіли, що не виявили ані пнів, ані залишків дерев. Нині на території будівельного майданчика ростуть 16 кленів», – кажуть у райадміністрації.

Водночас у компанії-забудовника Tvoemisto.tv також сказали, що частина дерев були аварійними – нахиленими, гнилими або всохлими. Натомість після реконструкції тут обіцяють висадити більше зелених насаджень, ніж було до неї.

Читайте також: Без дерев та з аркою. Як реконструюють Палац спорту «Україна» на Мельника. Відео з дрона

Згідно з даними системи Youcontrol, ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр "Україна-Китай"» належить Тарасу Ящишену. Він же значиться як засновник в групі компаній Avalon, яка веде активну будівельну діяльність у Львові. Додамо, що одним з співвласників компанії Avalon є депутат ЛМР та бізнесмен Григорій Козловський.

Після реконструкції у Палаці спорту буде шість тенісних кортів, на яких, за словами проектантів, одночасно зможуть займатися 200 дітей. Вони будуть розташовані на даху. Крім цього, у будівлі розташують школу бальних танців, футбольний центр, 25-метровий басейн та івент-хол, де проводитимуть конференції та спортивні змагання.

Від попередньої будівлі тут залишать арку, натомість саме приміщення розширять. Під нею облаштують підземний паркінг на 70 місць. Паркінг займе один підвальний поверх, а в’їхати на нього можна буде з вулиці Єфремова.

Вікторія Ейсмунт

1 Жовтня, 2019 22:18
Спостерігач Ось як діє акциз чудодійний
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!