За яких умов поліція має право супроводжувати осіб із маячками. Пояснення експертів

2447 0
Поліція допомогла Катерині Осадчій встигнути на потяг зі Львова.
Фото: Гал.інфо

Фото: Гал.інфо

Поліція допомогла вчасно доїхати до Львова на вокзал телеведучій Катерині Осадчій та її знімальній команді, яка працювала на вечірці партійців «Слуг народу» у Трускавці у ці вихідні. Ведуча скористалася поліцейським ескортом, який домчав її зі знімальної групою до Львова. Тvoemisto.tv дізнавалося, за яких умов поліція має право супроводжувати осіб із маячками.

Речниця патрульної поліції Львова Катерина Рибій пояснила, що патрульні підвезли знімальну команду після закінчення своєї роботи і що вони також повертались до Львова.

«Наші патрульні забезпечували охорону громадського порядку в Трускавці. Закінчивши чергування, патрульні збиралися повертатися до Львова, в цей час до них звернулись про допомогу, знімальна група запізнювалась на потяг», – каже Катерина Рибій.

Колишній поліцейський, активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук у коментарі Тvoemisto.tv пояснив, у яких випадках поліції дозволено використовувати маячки, щоб супроводжувати осіб.

За його словами, відповідно до 23-тої статті Закону про Нацполіцію, поліція має вживати всіх можливих заходів з надання невідкладної, зокрема домедичної, медичної допомоги особам. Також у поліції є такий превентивний захід, який називається поліцейське піклування (стаття 41 Закону України про Нацполіцію). Це захід з’явився у законодавстві тільки в 2015 році. Поліцейський має можливість не залишити громадян в біді. До прикладу, неповнолітню особу, яка залишилась без догляду, особу з психічними відхиленнями чи людину в стані алкогольного сп’яніння.

Стосовно випадку, який трапився у Трускавці, то тут треба шукати зв'язок із законодавством, чим би це могло бути виправдане, каже Микола Ільчук.

«Я маю сумніви, що можна людей, які не потребують невідкладної медичної допомоги і не підпадають категорії, які передбачені Законом про Нацполіцію – возити на проблискових маячках з вимушеним відступанням від ПДР. У ситуації, що склалася, нічого страшного не бачу, але якщо йдеться про відступ від ПДР, застосування сигналу та маячків, це вже трохи інше», – зазначим Микола Ільчук.

Адвокат Олег Іванов каже, що є документи, які чітко регламентують поведінку патрульних, зокрема Закон про Нацполіцію, і через цю ситуацію з телеведучою, в управлінні поліції мали б призначити службову перевірку. Усе тому, що не зрозумілі причини, чому ведучу підвозили у службовому авто і чому використовували проблисковий маячок.

«Я думаю, у цій справі є всі ознаки для того, щоби проводити перевірку, службове розслідування. Запізнитись на потяг – це не є загроза життю, майну, здоров’ю, і узагалі, поліція не є службою таксі», – каже Олег Іванов.

Сама телеведуча пояснила, що поліція допомогла їй встигнути на потяг після пізньої зйомки і вона із вдячністю відгукнулася на пропозицію про допомогу, тому що їй важливо було встигнути на ранкове годування малюка, а враховуючи затримку на зйомках, інших варіантів потрапити на потяг не було, пояснила вона.

Тvoemisto.tv звернулося до поліції з інформаційним запитом, щоб з'ясувати, на яких підставах поліцейські застосували маячки у випадку з Катериною Осадкою і за яких умов можуть використовувати проблискові маячки при супроводі людей.

Читайте також: У поліції прокоментували, чому везли Катерину Осадчу до Львова з проблисковими маячками

Нагадаємо, поліція допомогла вчасно доїхати до Львова на вокзал телеведучій Катерині Осадчій та її знімальній команді, яка працювала на вечірці партійців «Слуг народу» у Трускавці у ці вихідні. Про те, що ведуча скористалася поліцейським ескортом, який домчав її зі знімальної групою до Львова, стало відомо із соцмереж. Катерина Осадча виклала декілька фото в Instagram і подякувала поліції за допомогу. Утім, коли у соцмережах почали обговорювати це та обурюватися, що поліція зловживає своїми повноваженнями, то телеведуча видалила сторіс. У патрульній поліції Львова повідомила, що патрульні підвезли знімальну команду після закінчення своєї роботи, вони також повертались до Львова. 

У ці вихідні з 1 по 3 жовтня у Трускавці відбувалось велике засідання фракції «Слуги народу». На нього приїздив президент України Володимир Зеленський. «Слуги» жили у Трускавці у трьох готелях: Rixos, «Міротель» та «Лісова пісня».

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!