Чому погано під час грипу та як його лікувати. Пояснює МОЗ

3960 1
В. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун розповідає, чому виникає набряк і біль у горлі, кашель, головний біль та гарячка під час грипу.
ілюстративне фото: Вісник

ілюстративне фото: Вісник

Основним інструментом боротьби з грипом є сам організм, а гарячка, головний біль, біль у м‘язах, у горлі, кашель та нежить — це захисні реакції організму на вірус, які допомагають з ним боротися та свідчать про активну роботу нашого імунітету, пише в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, вірус грипу викликає запалення в дихальних шляхах, у носі, горлі та легенях. Він потрапляє до організму повітряно-крапельним шляхом або ж побутовим через слизові оболонки рота, носа або очей. Після потрапляння в дихальні шляхи, він зв‘язується з клітинами епітелію, що їх вкривають. Коли вірус потрапляє всередину клітини, він перешкоджає їй виробляти білки та стимулює вироблення специфічних вірусних білків, кількість яких із часом кількість збільшується.

Читайте також: Як вберегтись від грипу і застуди. Поради від Уляни Супрун

«Таке небажане вторгнення приводить імунну систему в стан готовності до боротьби з хворобою. Саме тому більшість симптомів грипу насправді пов‘язані з імунною реакцією організму на вірус», — пише Уляна Супрун.

Чому виникає набряк і біль у горлі

Одним з типів клітин, які борються з вірусом, є білі кров’яні тільця — Т-лімфоцити. Коли вони локалізують білки вірусу грипу, то починають розростатися в лімфатичних вузлах навколо легень та горла. Це викликає набряки та біль у цих лімфатичних вузлах. Позбавитись цього симптому можна тільки тоді, коли організм повністю одужає.

Чому виникає кашель

Збільшення кількості слизу в легенях внаслідок відповідної імунної відповіді на інфекцію викликає кашель як рефлекс, щоб очистити дихальні шляхи. Як правило, цей процес також спричинений активністю Т-клітин у легенях. Боротьба з вірусом у легенях призводить до появи симптомів, схожих до розвитку бронхіту. Це може погіршити стан за наявності попереднього захворювання легень та утруднити дихання.

Читайте також: Як лікувати грип та застуду без антибіотиків та противірусних. Поради МОЗ

Чому виникає головний біль та гарячка

Щоб належно боротися з вірусом, імунні клітини потрапляють у кров. Цей процес може впливати на ділянку головного мозку в гіпоталамусі, що регулює температуру тіла, унаслідок чого виникають гарячка та головний біль.

«Якщо ви відчуваєте ці симптоми, перше, що треба зробити, — звернутися до лікаря, а не бігти в аптеку за антибіотиками, "імуномодуляторами" чи рослинними засобами. Лікар за потреби може призначити препарати для усунення симптомів — парацетамол чи ібупрофен для зниження високої температури, засоби від нежитю чи болю в горлі», — пише Уляна Супрун.

Вона радить створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом, — дотримуватись постільного режиму без зайвих навантажень, пити багато рідини, провітрювати приміщення та за можливості робити вологе прибирання. Крім того, за словами Уляни Супрун, варто ретельно мити руки, уникати натовпу та правильно чхати. Також вона закликає вакцинуватися від грипу, аби мінімізувати ризики захворювання.


Читайте також:
19 Грудня, 2018 23:07
Волк Самым опасным вирусом на территории Украины является сама Супрун (она же "Доктор Смерть"). Таких иностранных самозванцев нужно в шею гнать из страны, а не назначать на пост министров. Да и назначили ещё такие же самозванцы и дегенераты...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!