Чому погано від кавуна? Уляна Супрун розвінчує міфи про нітрати та ділиться рецептами кавунових страв

10578 0
Кавуни містять багато антиоксидантів та корисних речовин, але їсти їх потрібно правильно та в міру.
bonnieplants.com

bonnieplants.com

Керівниця МОЗ Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці розвінчує міфи про «нітратні кавуни» та розповідає, як їх можна їсти та скільки.

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води та незначної кількості клітковини, вітаміну С, червоних пігментних каротиноїдів та лікопену, амінокислот аргінін і цитрулін. В кавунах у невеликих кількостях є усі 19 вітамінів та 11 мінералів. Також вони містять 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози.

Читайте також: Топ-5 рецептів з кавуна

«Лікопен – це каротиноїд, жиророзчинний пігмент. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така само форма лікопену, як і в нашій плазмі крові — цис-лікопен. Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок», – каже Уляна Супрун. Втім, додає вона, з’їсти кавун і спокійно курити – не вийде, адже потрібне щоденне вживання лікопену тільки для зменшення ризику.

Лікопен також знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові (тобто знижує їх рівень в крові, чим сприяє здоров’ю судин), та знижує ризик остеопорозу.

Читайте також: Конфліктуйте і не бійтесь відповідальності. Поради молоді від Уляни Супрун

Кавуни, каже Уляна Супрун, корисні людям, які тренуються, бо ця ягода – і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, і амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує «кріпатуру» в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

«Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити», – розповідають у МОЗ.

Щодо поширеної думки про «нітратні кавуни», то, зазначає Уляна Супрун, вони не становлять загрози здоров’ю.

«Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Більшості рослин потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою», – пояснює Уляна Супрун.

Читайте також: Уляна Супрун закликає українців відмовитись від бутербродів із ковбасою

Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг, кажуть в МОЗ.

«Така кількість міститься у понад одному літрі м’якоті кавуна, що щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят – 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей», – додають в міністерстві.

У м’ясі, порівнює Уляна Супрун, нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі – до 2500 мг/кг.

Втім, від кавуна може бути зле: нудота, діарея, біль в животі. Такі симптоми, каже Уляна Супрун, швидше за все викликані сальмонельозом або лістеріозом від немитих кавунів, що продають з дороги.

«Якщо їх різати і куштувати перед купівлею чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні», – застерігають в МОЗ.

Окрім того, понад 30 мг лікопену, що міститься в кавунах, в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту. Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, не повинні переїдати кавунів також.

Читайте також: Що не варто пити у спекотні дні. Поради від Уляни Супрун

Уляна Супрун розповідає, що у кавуні корисним є і його насіння, що багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). Нутрієнти цього насіння корисні в разі діабету, серцево-судинних хвороб та зниженні чоловічої фертильності, хоча ці дані поки не підтверджені клінічними дослідженнями, а лише лабораторними.

Але сире насіння містить деякі не дуже корисні речовини, тому його можна підсушити в духовці чи посмажити.

Як споживати кавун

Їсти кавун можна не лише ложкою. У МОЗ рекомендують заморожувати перемелену блендером м’якоть кавуна, пастеризувати його сік, їсти кавуни з чимось жировмісним (сиром, горіхами).

Читайте також: Гаспачо і салат. Три незвичні рецепти для любителів кавуна

«Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи», – каже Уляна Супрун.

Також можна робити желе з пюре кавуна, кажуть в МОЗ, адже желатин сам по собі корисний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!