Популярні сервіси таксі підвищили свої тарифи. Коли очікувати зниження цін

2583 0
Однією з причин підняття цін стало зменшення кількості водіїв у сервісах.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Популярні сервіси таксі – Uber та Bolt – збільшують свої тарифи. Про це повідомляє ain.ua.

Згідно з новими тарифами, мінімальна вартість поїздок у Bolt тепер становить 55 гривень замість 40 грн, а вартість поїзди категорії Comfort – 65 грн, а було 55 грн. Bolt Business та «XL» – 90 та 85 грн. 

Щодо сервісу Uber, то вартість для всіх міст змінилася для UberX, UberX Saver, Pool Chance, Uber Connect, Uber Select, Green и Uber VAN. Наприклад, старий тариф UberX за 1 хвилину поїздки становив 1,15 грн, а зараз 1,45 грн. 

Щодо ціни подачі авто, то вона також зросла, адже подача UberX раніше коштувала 25 грн, а зараз 32 грн. Стара ціна Uber Select 30 грн, а зараз 35 грн. 

Причиною такого зростання тарифів стало зменшення кількості водіїв у сервісах, і те, що попит на таксі серед клієнтів все збільшується. Тому за допомогою ціни таксі намагаються зрівняти цю різницю. Причиною стрімкого зменшення попиту стало те, що тепер водії можуть працювати не лише у мегаполісах, а й у менших містах, бо сервіси таксі почали розповсюджуватися. Крім того, так склалося, що літній сезон завжди низький, оскільки багато водіїв беруть відпустки. 

Експерти кажуть, що найближчим часом не потрібно очікувати на зниження тарифів у цих сервісах, оскільки агрегатори таксі не люблять часто їх переглядати з огляду на відчуття стабільності. 

Читайте також: Найбільший китайський сервіс таксі DIDI готується запрацювати в Україні

Водночас керівник напряму замовлення поїздок компанії Bolt в Україні Сергій Павлик у коментарі Tvoemisto.tv підтвердив цю інформацію і пояснив, що бізнес райд-хейлінгу (замовлення поїздок через інтернет) працює за принципом динамічного ціноутворення. 

За його словами, ціна за поїздки залежить від багатьох факторів, зокрема погодних умов, сезону чи інших окремих ситуацій. Тому одним з ціноутворювальних чинників є баланс попиту і пропозиції. 

«Якщо в певній локації збільшується кількість замовлень на поїздки, а кількість водіїв водночас є недостатньою, то спрацьовує піковий коефіцієнт. Отже, ціна на поїздку зростає», – каже Сергій Павлик. 

Це рішення впроваджується для того, щоб збалансувати попит і пропозицію. Збільшення ціни стимулює водіїв, які перебувають у найближчих районах, вирушити до місця підвищеного попиту. 

За словами Сергія Павлика, так забезпечується достатня кількість водіїв і пасажири можуть якнайшвидше замовити поїздку за доступною ціною. А як тільки в певній локації стане достатньо водіїв, то й ціна зменшиться. 

«Ми переглянули ціни, оскільки попит на поїздки Bolt стрімко зростав після локдаунів і постійно діяли пікові коефіцієнти. Зміна тарифу допоможе внести корективи в баланс попиту і пропозиції», – каже він. 

На ціну може впливати і сезонна динаміка, адже влітку кількість водіїв традиційно зменшується. Після скасування карантинних обмежень деякі водії подалися на заробітки в Європу. 

Однак, деякі люди все ж повернулися, бо у них з’явилася можливість заробляти в рідній країні. 

Сергій Павлик додає, що зміна тарифу не означає, що фінальна вартість поїздок обов’язково збільшиться пропорційно до зростання тарифів. 

Нагадаємо, Tvoemisto.tv спілкувалося з двома компаніями таксі, де пояснювали за яких обставин ціни можуть підвищити. У 2020 році після послаблення карантинних обмежень послуги таксі в Україні значно подорожчали, хоча ціни на пальне падали. 

Софія Шавранська

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!