Політична реклама

Чому студенти у Львові їздять на велосипеді. Інфографіка

1399 0
Майже 60% львівських студентів мають велосипеди. 95,2% з них вважають велосипед екологічним, 94,3% – оздоровчим засобом пересування. 84,3% вбачають у велосипеді актуальний засіб для проведення дозвілля. Також більшість львівських студентів вважає велосипед зручним (77,1%), доступним (80,3%) та модним (64,6%) транспортним засобом.ve
Фото: Photoxpress

Фото: Photoxpress

Про це свідчать дані опитування Центру соціальних інновацій та Інституту міста (у межах якого опитали 460 студентів львівських вишів), проведеного в межах проекту "Ровером на пари". Про це повідомили tvoemisto.tv у прес-службі Львівської міської ради.

Проте тільки 42,9% респондентів не вважають велосипед безпечним засобом пересування у місті.

«Масове використання велосипеда сприяє вирішенню цілого комплексу проблем: екологічних, економічних та інфраструктурних. І студенти є тією суспільною категорією, яка найкраще адаптується до змін – відповідно, і до нового типу культури в нашому місті – велокультури», – каже аналітик програми аналізу та досліджень Інституту міста Яніс Сінайко.

59,8% львівського студентства мають велосипед. У решти запитали, чому вони досі не наважились його придбати. Виявилось, що 7,4% студентів не вміють їздити на велосипеді, але виявили бажання навчитись цьому.

Серед студентів, що не мають велосипеда у власному розпорядженні, 81,5% придбають його за умови доступної ціни та наявності коштів, збільшення кількості велодоріжок та велопарковок в місті. Також 45,9% придбали б велосипед за умови отримання пільгового кредиту.

Лише 18,5% респондентів не виявили бажання купувати велосипед. Серед найбільш розповсюджених причин можна виділити відсутність потреби у велосипеді як такому, наявність іншого транспортного засобу, непристосованість міста до повноцінного велоруху.

Що ж стосується тих респондентів, які вже мають велосипед, то більшість (42,8%) доволі часто ним користується. Але й значна кількість (30,3%), не зважаючи на наявність велосипеда, схильна використовувати його лише кілька разів на рік, через непристосованість міста для велосипедистів.

66,7% опитаних використовують велосипед, у якості засобу для проведення дозвілля, в оздоровчих цілях його використовують 61,8% львівського студентства. Також 49,8% користуються велосипедом, у якості засобу пересування містом. І лише 26,9% мотивує до використання мода на цей вид транспорту.

До використання велосипеду як засобу пересування містом студентів спонукає його зручність, мобільність, оздоровчі функції та перевага у швидкості, порівняно з громадським транспортом.

Координатор проекту «Європейський тиждень мобільності» Дем’ян Данилюк додає, що велосипед – це ще й суттєва економія для студентів. «Це одноразова інвестиція, тож після купівлі ви не витрачатимете гроші на проїзд і таким чином зекономите від 80 до 240 грн (у місяць, – ред), залежно від виду транспорту, яким ви до цього пересувалися щоденно», – зазначив Дем’ян Данилюк.

Водночас студенти скаржаться на непристосованість міста до велоруху, часті випадки крадіжок, нестачу місць для паркування.

34% з опитаних студентів проживають у гуртожитку. З них 90,7% висловили бажання бачити на території своїх гуртожитських корпусів окремо відведене для паркування велосипедів місце, а 67,9% виявили готовність сплачувати певну суму коштів за зберігання.

Нагадаємо, у Львові планують відкрити 50 пунктів велопрокату по всьому місту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!