Сьогодні – Празник Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Що варто знати?

12540 0
Сьогодні, 27 вересня, християни Східного обряду святкують Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Ключовою подією празника є віднайдення Чесного Хреста. Адже після того, як здійснилися найбільші події в історії відкуплення людства – Розп’яття Христа, Його поховання, Воскресіння і Вознесіння, святий Хрест, що послужив знаряддям страти Спасителя, було загублено.
фото: snicola.net, umh.org.ua, rahny-orthodox.org

фото: snicola.net, umh.org.ua, rahny-orthodox.org

«...Саме на хресті Господь переміг диявола. Хрест – це знак для диявола, що він вже є переможений і не має сили панувати над людиною. Кожен екзорцист, коли молиться над людиною, бере до рук хрест, щоб нагадати про цю перемогу Ісуса Христа і поразку диявола.
Кожному з нас дуже важливо пам’ятати, що зло переможене. Знак хреста є знаком нашої перемоги і нашої сили. І коли будемо про це пам’ятати, то ніякі труднощі, проблеми, випробування не зможуть нас застрашити чи засмутити. Ми завжди будемо черпати силу у Животворящому Хресті, символі нашої перемоги, нашого відкуплення», – написав на своїй фейсбук-сторінці єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Венедикт (Алексійчук).

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославляння Хреста Господнього. Це свято належить до 12-ти великих празників Східної Церкви.

Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

Щодо віднайдення Господнього Хреста, то християнська традиція передає кілька різних легенд. Віднайдення Хреста приписують св. Олені, матері імператора Костянтина Великого. Датою віднайдення Хреста орієнтовно вважають 326 рік. Історики не мають інформації про воздвиження Хреста Господнього одразу після його віднайдення. Розшукуючи Животворящий Хрест, цариця Олена розпитувала християн та іудеїв, але довгий час її пошуки залишалися безуспішними. Нарешті, їй вказали на одного старого єврея на ім'я Іуда, який повідомив, що Хрест заритий там, де стоїть капище Венери. Капище зруйнували і, звершивши молитву, почали копати землю.

Незабаром були виявлені Гроб Господній і неподалік від нього три хрести, дощечка з написом трьома мовами «Ісус Назарянин, Цар Іудейський», зроблена за наказом Пілата, і чотири цвяхи, що пронизували Тіло Господа.

Щоби дізнатися, на якому з трьох хрестів був розп'ятий Спаситель, Патріарх Макарій по черзі став підносити хрести один за іншим до важкохворої жінки. Від двох хрестів не відбулося ніякого чуда, коли ж поклали третій хрест, то вона в ту ж хвилину зцілилася. Сталося це тоді, коли тіло померлого чоловіка несли для поховання. Тоді стали покладати хрести на померлого, і коли поклали третій хрест, покійний ожив. Побачивши воскреслого, всі переконалися, що знайдено Животворящий Хрест.

Початок празникові Воздвиження дало посвяченя храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі у Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня – 14 вересня – відбулося урочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього. 



Іншою важливою подією, що зробила цей празник загальним на Сході та Заході, стало повернення Господнього Хреста до Єрусалиму після того, як 614 року перський цар Хозрой, здобувши Єрусалим, забрав Хрест до перської столиці в Ктесифоні. Повернув Хрест Господній до Єрусалиму імператор Іраклій 628 року після перемоги над персами. Друге урочисте воздвиження Хреста Господнього в Єрусалимі також відбулося 14 вересня. 

Оскільки празник Воздвиження пригадував Христове розп’яття і смерть та прирівнювався до Великої П’ятниці, то стало традицією зберігати в цей день суворий піст

Як зазначає у книзі «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, щодо святкування цього празника в різних Церквах, то Грецька Церква, наприклад, відзначає його 6 березня, а Римо-Католицька Церква святкувала цю подію 3 травня, але при реформі празників за Папи Римського Івана ХХІІІ 1960 року це свято викреслили з церковного календаря. 

Характерною ознакою празника Воздвиження є урочисте вшанування Господнього Хреста через обряд піднесення його під час утренньої празника.

Окрім празника Воздвиження, Церква вшановує Хрест Господній і в інші дні. Зокрема, у Хрестопоклонну неділю (третя неділя Великого посту). Східна Церква 7 травня (ст. ст.) також відзначає Явлення знамена Чесного Хреста на небі в Єрусалимі, яке відбулося 351 року за св. Кирила Олександрійського під час П’ятдесятниці.

У Львові три храми відзначають престольний празник з нагоди цього свята:

УГКЦ. Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (вул. Січ. Стрільців, 1, Львів-Рудно). Адміністратор: о. Заблоцький Теодор.

Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (вул. Наукова, 23/4). Адміністратор: о. Сарабаха Михайло. Святкове богослужіння розпочнеться об 11.00 год.

УГКЦ та УАПЦ (почергове моління). Церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (вул. Замарстинівська, 9). Львівський державний університет внутрішніх справ (вхід із пр. Чорновола). Настоятель УАПЦ: о. Тарас Стефінів. Святкове богослужіння розпочнеться о 10.00 год.

Джерела: Духовна велич Львова, РІСУ, umh.org.ua

Підготувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!