Чому у Львові не працюють інформаційні дисплеї на зупинках трамваїв. Оновлено

3866 4
Всі інформаційні дисплеї, окрім одного, у Львові давно змонтовані, однак система так і не працює. Програма зависла на узгодженнях субпідрядників компанії SWARCO і SoftServe.
Фото: skyscrapercity.com

Фото: skyscrapercity.com

«Компанія «Сварко» спільно з компанією «Софтсерв» повинні були розробити інтеграцію інформації, яка має надходити від центрального пульта на інформаційний дисплей. Однак не всі моменти ще узгоджені», – пояснив начальник відділу автоматизованих систем керування рухом ЛКП «Львівавтодор» Мирослав Туркевич, пише Новий погляд.

Про технічні проблеми, на які наштовхнулись субпідрядники, розповів представник підрядної організації, компанії Swarco Traffic System Роман Кіндер.

«Я вже боюсь називати якісь терміни, коли дисплеї запрацюють, бо інтеграційний процес наштовхнувся на низку технічних проблем, які зараз усуваються. Наша система прогнозу прибуття трамваю на зупинку з подальшим її відображенням відрізняється від розрахунків «Софтсерву». Якщо «Софтсерв» отримує дані і їм їх достатньо, то нам цих даних, як виявилося, недостатньо. Натомість наші пристрої надсилають ще додаткову інформацію, наприклад, про відкривання дверей, власне, тому прогноз прибуття виявився неточним, зараз ми вносимо корегування, переробляємо наш алгоритм розрахунку, щоб це все запустити», – розповідає Роман Кіндер.

За його словами, компанія змонтувала уже 23 дисплеї, окрім одного – на Промисловій, кінцевій трамваю №6, оскільки там трамвай наразі не курсує. На кінцевій уже облаштована стійка, підведені комунікації, інформаційний кабель, дисплей не змонтований, щоб його не пошкодили сторонні люди.

Втім це не єдина проблема, яка заважає, аби система працювала – потрібно, аби курсували всі трамваї маршрутів №2 та №6.

«Програмою передбачено 20 GPS-терміналів, які, власне, забезпечують автоматизовану систему керування рухом – подачу інформації про курсування руху трамваїв, відповідно до графіків, на кожному з маршрутів. У цих терміналах є така опція, в яку закладаються дані про графіки курсування на вихідний, на святковий, на робочий день, на обідній час. Коли переможцем тендеру у 2011-му році було визначено компанію «Сварко» на кожному маршруті курсувало по 10 трамваїв, тому у контракті передбачено 20 таких терміналів. Однак після реконструкції трамвайних колій зараз на маршрутах курсують по 11 трамваїв. Відповідно, 11 трамваїв на маршруті повинні бути забезпечені терміналами. Якщо з ладу виходить один з трамваїв, його повинен замінити інший, який обладнаний GPS. Якщо такої заміни не буде, то графік буде зміщений, інформація подаватиметься у дещо хаотичному режимі», - пояснює Мирослав Туркевич.

Водночас у «Софтсерв» tvoemisto.tv повідомили, що компанія «Сварко» попросила у них інформацію, якої «Софтсерв» не має і мати не може.

«Після цього, як вони з’ясували, що потрібно для роботи їх системи, то попросили передавати в пакетах даних інформацію, якої в нас нема, бо це їхня специфічна інформація. Зокрема «місце знаходження стопліній», відкривання та закривання дверей… Ця інформація немає прямого відношення до відображення на дисплеї, але без неї не працює їхня система в цілому і не відображає коректно даних про прибуття транспорту на зупинку», – пояснив представник «Софтсерву» Петро Ванько.

Крім того, у «Сварко» не врахували таких речей, як невихід всіх трамваїв на лінію, заміна чи збільшення їх кількості, додає Петро Ванько: «Виглядає, що система розроблена для ідеальних трамваїв, що ходять тільки по своєму маршруту».

Також він нагадав, що монітори «Софтсерву» успішно працюють на трьох зупинках (вул. Саксаганського, пл. Ринок, вул. Сахарова) вже півтора року.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку кредитує розробку, тестування та введення в експлуатацію системи організації дорожнього руху для трамвайних маршрутів №2 та №6. На ці роботи уже виділено 1 млн 962 тисячі євро, ще 743 тисячі гривень надійдуть у листопаді.

Система управління дорожнім рухом на трамвайних маршрутах №2 і №6 запроваджувалася з тією метою, аби забезпечити безперешкодне курсування трамваїв №2 та №6. Для цього компанія «Сварко» облаштувала відповідною технікою 33 перехрестя та встановила 28 світлофорних об’єктів і один регульований пішохідний перехід на розв’язці Городоцька-Шевченка.

Ця система допомагатиме світлофорам переключатись, аби забезпечувати пріоритетний рух електротранспорту.


Читайте також:
22 Вересня, 2014 15:59
Yuriy 1 млн 962 тисячі євро, ще 743 тисячі гривень
так гривні виділяли чи євро ???
22 Вересня, 2014 15:54
Юрій Та блін, розпиляли основні виділені кошти SoftServe із Cварко, а на решту грошей взяли на той проект студентів-ентузіастів і якогось горе-project-manager'a, які не можуть написати нормальне програмне забезпечення. Стандартний метод, який Софт Серв роками використовував із іноземними замовниками, вони застосували і тут, просто грошей суттєво менше, тому і якість на рівні плінтуса
Ви хіба не знаєте як в нас в державі це робиться? :)
19 Вересня, 2014 17:19
professor Проблема в тому, що якщо ми випустимо на маршрут 7 трамваїв з трекерами і один без — кіна не буде, і це логічно. А трекерів купили недостатньо, от того і весь сир-бор.
Написано це просто мутно.
19 Вересня, 2014 16:57
Ростислав Якась непрофесійна муть в тих розробників - міняється лише один параметр, а саме кількість трамваїв і вже не працює формула обрахунку? Тут або хтось говорить не правду, або над проектом працють дилетанти. Інших варіантів наразі не бачу.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!